Filtruj według

Cena

Cena

  • 4,00 zł - 760,00 zł

MIODY

MIODY – SUPERFOODS PROSTO Z ULA

Miody naturalne nie bez powodu nazywane są pszczelim superfoods prosto z ula. To pyszny, a przede wszystkim zdrowy produkt, który powinniśmy włączyć do codziennej diety.

Aktywne filtry

Miód nektarowy lipowy 250g
Szybki podgląd

Miód nektarowy lipowy 250g

16,20 zł
Dostępnych: 912 szt.

Miód lipowy charakteryzuje się raczej ostrawym i lekko piekącym aromatem. Kolor miodu lipowego jest herbaciany, bursztynowy. Doskonale komponuje się w deserach, daniach wytrawnych i napojach. 

Miód nektarowy spadziowy 250g
Szybki podgląd

Miód nektarowy spadziowy 250g

29,00 zł
Dostępnych: 246 szt.

Miód ze spadzi liściastej jest pozyskiwany z zebranej przez pszczoły spadzi drzew liściastych, czyli słodkiej wydzieliny mszyc lub innych owadów żywiących się sokami roślin. Jest on bardzo ciemny, czasem prawie czarny z zielonkawym odcieniem, wyróżnia się też charakterystycznym lekko żywicznym, korzennym i łagodnym smakiem.

Miód nektarowy...
Szybki podgląd

Miód nektarowy wielokwiatowy 250g

14,00 zł
Dostępnych: 370 szt.

Miód wielokwiatowy charakteryzuje się łagodnym i delikatnym aromatem. Kolor miodu wielokwiatowego jest jasny, żółty. Doskonale komponuje się w deserach, daniach wytrawnych i napojach.

MIÓD PSZCZELI – SKŁAD I WARTOŚCI ODŻYWCZE

Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły, którego właściwości prozdrowotne znane są już od starożytności. Miody naturalne charakteryzują się przyjemnym, słodkim smakiem, są produktami o wysokim indeksie glikemicznym. Głównym składnikiem miodu są cukry proste – glukoza oraz fruktoza, które stanowią około 70% masy miodu. Reszta to woda.

Miód z pasieki to produkt zawierający sporo kalorii, ale należy pamiętać, że są to dobre kalorie, które niosą za sobą wiele wartości odżywczych.

Miody zawierają szereg cennych składników bioaktywnych, to prawdziwe naturalne superfooods prosto z ula. Warto wymienić tu chociażby:

  • Aminokwasy (w tym prolina),
  • Kwasy organiczne np. kwas cytrynowy czy fenylowy,
  • Witaminy z grupy B,
  • Antyoksydanty,
  • Enzymy takie jak diastaza, katalaza,
  • Składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk…).

100 gramów naturalnego miodu pszczelego zawiera około 319kcal.

Miód to produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Zyskamy dzięki temu nie tylko wspaniały słodki dodatek do naszych dań, ale także wartościową porcję zdrowia. Spróbujmy zamienić zwykły i niezdrowy biały cukier na miód z pasieki. Gwarantujemy, że taka zmiana wyjdzie nam na dobre, a nasz organizm podziękuje nam za to lepszą kondycją.        

MIODY NATURALNE – JAKI RODZAJ WYBRAĆ?

Ilość i rodzajów miodów może przyprawić o zawrót głowy. Postaramy się przybliżyć Wam nieco ten temat i pomóc wybrać najlepszy dla Was rodzaj miodu.

Poniżej przedstawimy najpopularniejsze miody polskie i zagraniczne:

  • Miód lipowy – posiada charakterystyczny kwiatowy aromat i lekko pikantny smak. Idealny do herbaty, posiada działanie rozgrzewające,
  • Miód wielokwiatowy – jest z najpopularniejszych miodów, łagodny i słodki. Polecany alergikom, uwielbiany przez dzieci,
  • Miód rzepakowy – delikatny, lekko mdły, wspomaga układ krążenia i serce,
  • Miód spadziowy – charakterystyczny, ciemny kolor i mocny, leśny aromat. Doskonały przy przeziębieniach i bólach gardła,
  • Miód gryczany – lekko, palony, piekący aromat i ciemnobrązowy kolor. Idealny dla osób z anemią i niedoborami żelaza.
  • Miód lawendowy – posiada kwiatowy, przyjemny aromat. Miód lawendowy cieszy się powodzeniem wśród osób, który borykają się z bezsennością i napięciem nerwowym,
  • Miód cytrynowy – najlepszy z Hiszpanii lub Włoch, zawiera dużo witaminy C, doskonały przy przeziębieniach
  • Miód kasztanowy – Hiszpania/Włochy, lekko ostry, charakterystyczny smak, ciemny, głęboki kolor,
  • Miód wrzosowy – posiada ostry, charakterystyczny i kwiatowy aromat oraz ciemny, brązowy kolor. Jego konsystencja jest charakterystyczna, galaretowata,
  • Miody z owocami – miody z dodatkiem liofilizowanych - i nie tylko - owoców, takie jak miód z żurawiną, pomarańczą, truskawką, maliną czy kakao.

Jak można zauważyć, miody to temat niezwykle szeroki. Miody naturalne występują w wielu rodzajach i odmianach. Miód pszczeli może posiadać znany przez większość słodki smak i jasny kolor, ale wśród miodów znajdziemy także produkty mniej słodkie, takie jak miód gryczany, wrzosowy, kasztanowy czy spadziowy.

Dla prawdziwych smakoszy polecamy miody naturalne z dodatkiem owoców – tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Miody, które możemy zaoferować są najlepszej jakości i gwarantujemy, że ich smak przywoła nam na myśl same najlepsze, letnie wspomnienia.            

MIÓD Z PASIEKI – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Naturalny miód z pasieki to prawdziwa witaminowa bomba. Miód pszczeli posiada całą gamę prozdrowotnych właściwości.

Przede wszystkim miody posiadają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Miody naturalne pomagają w walce z przeziębieniem i grypą. Dodatkowo miód pszczeli pozytywnie wpływa na:

  • Gojenie ran,
  • Obniżenie ciśnienia krwi,
  • Łagodzenie stresu i bezsenność,
  • Problemy żołądkowe i niestrawność,
  • Wątrobę i drogi żółciowe
  • Anemię i problemy z układem krwionośnym.

Jak można zauważyć miody naturalne posiadają szereg właściwości prozdrowotnych.

Miód pszczeli poprawia ogólną kondycję organizmu i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto wprowadzić miody naturalne do codziennej diety – na pewno wyjdzie nam to na dobre!