Filtruj według

Cena

Cena

  • 26,00 zł - 40,00 zł

Miód włoski

Miód włoski to niesamowity słodki i lekko cytrusowy smak. 

Aktywne filtry

Rodzaje miodów włoskich

Miody włoskie to cała gama niepowtarzalnych i oryginalnych smaków!

Wśród miodów w Włoch możemy spotkać takie rodzaje jak:

  • Miód cytrynowy,
  • Miód pomarańczowy,
  • Miód bergamotkowy,
  • Miód kasztanowy,
  • Miód z kwiatów Sulli,
  • Miód spadziowy,
  • Miód mandarynkowy.

Wszystkie z wymienionych smaków charakteryzują się niezwykłą intensywnością aromatu i zapachu. Miód cytrynowy to niesamowite połączenie słodyczy miodu i kwasowości cytryny. Z kolei miód kasztanowy to wyrazisty smak i aromat, kasztanowy miód z Włoch jest lekko gorzki, mniej słodki. 

Rzadko spotykany miód z kwiatów Sulli posiada gęstą i łatwą do rozsmarowania konsystencję. Jego smak jest delikatny i łagodny. 

Jeśli nie znacie jeszcze oryginalnego smaku miodu bergamotkowego to koniecznie nadróbcie zaległości! Bergamotkowy miód z Włoch charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko miętowym smakiem. 

  • Włoski miód mandarynkowy to unikatowe połączenie słodyczy miodu i lekko gorzkiego posmaku mandarynki. 
  • Miód pomarańczowy z Włoch to wyjątkowe połączenie słodyczy miodu i owocowego smaku pomarańczy. 
  • Wszystkie wymienione miody włoskie to unikatowe połączenia słodyczy miodów i wyjątkowych owocowych aromatów. 
  • Miód z Włoch to znane i lubiane smaki, ale warto sięgać po nowe rodzaje  i odkrywać zupełnie inne doznania kulinarne!
  • Miód z Włoch to znakomita alternatywa dla znanych i lubianych rodzajów miodów. Warto próbować nowych, zaskakujących smaków. 
  • Miody włoskie to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników miodu!

Miody włoskie charakteryzują się niesamowitym, słodkim smakiem i niepowtarzalnym, lekko cytrusowym smakiem. Wśród najpopularniejszych miodów z Włoch można wymienić miód cytrynowy, miód pomarańczowy, miód eukaliptusowy czy miód kasztanowy. Mniej znane, ale równie pyszne i znakomite smaki to np. niezwykle delikatny i łagodny miód z kwiatów Sulli czy nieco bardziej wyrazisty o lekko miętowym posmaku miód bergamotkowy. Wszystkie miody z Włoch to najwyższa jakość wzbogacona o nietuzinkowy i słoneczny smak!

Miód włoski, miody włoskie

Właściwości miodu z Włoch

Miody włoskie to nie tylko znakomity i niepowtarzalny smak. To także niesamowite i nieocenione właściwości prozdrowotne. 

Miód cytrynowy ze względu na dużą zawartość witaminy C znakomicie uodparnia i wspomaga organizm. Jest szczególnie polecany przy przeziębieniach i infekcjach.

Pomarańczowy miód z Włoch znakomicie łagodzi napięcie i stres. Dodatkowo ułatwia zasypianie i pomaga w zwalczeniu bezsenności.

Włoskie miody spadziowe są szczególnie polecane przy problemach z górnymi drogami oddechowymi, niwelują kaszel i bóle gardła. 

Włoski miód bergamotkowy znakomicie uodparnia, wykazuje działanie wykrztuśne. Doskonale łagodzi podrażnienia gardła. 

Jak można zauważyć miody włoskie to nie tylko smak, ale także mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Różnorodność miodów z Włoch powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli wolicie łagodne i delikatne miody spróbujcie miodu cytrynowego lub pomarańczowego. Mocniejsze i bardziej wyraziste smaki to miód kasztanowy lub spadziowy.

Miód włoski, miody włoskie, miód z Włochj

Gdzie kupić miód włoski?

Najlepsze miody włoskie z pewnego źródła znajdziecie w naszym sklepie internetowym 7 Miodowych Kontynentów. 

Zapraszamy do zakupów, gwarantujemy, że każdy wybierze coś dla siebie!

Po czym poznać prawdziwy miód włoski?

Prawdziwy miód włoski powinien mieć prosty skład, składający się głównie z naturalnego miodu pszczelego. Warto sprawdzić, czy na etykiecie nie ma dodatków, takich jak syropy cukrowe, sztuczne aromaty czy konserwanty.

  • Dobrej jakości miód powinien mieć dokładne informacje o miejscu pochodzenia (np. region, z którego pochodzi). Miód włoski często pochodzi z lokalnych pasiek, co może być zaznaczone na opakowaniu.
  • Prawdziwy miód włoski ma głęboki, naturalny smak, który może różnić się w zależności od rodzaju kwiatów, z których pszczoły zbierają nektar. Smak powinien być autentyczny, bez sztucznego posmaku.
  • Prawdziwy miód ma gęstą, lepką konsystencję. Może być płynny lub lekko skrystalizowany, ale nie powinien być zbyt rzadki. Jeśli miód jest bardzo płynny, może to sugerować obecność dodatków cukrowych.

Jaka jest cena miodu włoskiego?

Cena miodu włoskiego może różnić się w zależności od kilku czynników, takich jak rodzaj miodu, pochodzenie, producent, a także miejsce zakupu.

Miód z określonych regionów Włoch, znanych z wysokiej jakości pszczelarstwa, może być droższy.

Ceny miodu włoskiego w zależności od rodzaju i jakości mogą wynosić od około 15 zł za małe opakowania do 80 zł lub więcej za większe słoiki lub miód premium. Warto zwracać uwagę na jakość i pochodzenie miodu, a także porównywać ceny w różnych miejscach, aby znaleźć najlepszą ofertę.

Skąd pochodzi nasz miód włoski?

Włoski miód pochodzi z różnych regionów kraju i może mieć bardzo różne profile smakowe – od łagodnego akacjowego z Lombardii, przez cytrusowy z Sycylii, po intensywny kasztanowy z Toskanii. Każdy rodzaj miodu jest odzwierciedleniem lokalnej przyrody i tradycji pszczelarskich, co czyni go wyjątkowym produktem nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie.

Włochy, dzięki różnorodności stref klimatycznych, pozwalają na produkcję wielu rodzajów miodu przez cały rok. Regiony takie jak Toskania, Sycylia czy Piemont oferują miodowe specjały, których smak jest trudny do odtworzenia w innych częściach świata. Włoscy pszczelarze często stosują tradycyjne metody, minimalizując wpływ przemysłowej produkcji, co podnosi jakość miodu.

Dlaczego warto sięgnąć po miód włoski z Siedmiu Miodowych Kontynentów?

Miód włoski z "Siedmiu Miodowych Kontynentów" to nie tylko wyśmienity przysmak, ale także pięknie zapakowany produkt, który idealnie nadaje się na wyjątkowy upominek dla bliskich lub partnerów biznesowych. Siedem Miodowych Kontynentów" to kolekcja starannie wyselekcjonowanych miodów z różnych zakątków świata, które oddają wyjątkowy charakter lokalnej przyrody. Miód włoski jest jednym z najcenniejszych przedstawicieli tej serii, symbolizując bogactwo natury i tradycję włoskich pszczelarzy.