Pyłek Pszczeli
Pyłek pszczeli to produkt, który może być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Pysznie dopełnia soki, desery, koktajle. Może być też dodawany do jogurtów. Nie wiesz gdzie kupić ten produkt i z jakiej oferty najlepiej skorzystać? Sklep internetowy 7 Miodowych Kontynentów poleca pyłek pszczeli - w tym pyłek zamknięty w kapsułkach. Wśród naszych propozycji znajdziesz pyłek w wielu wariantach smakowych, sprzedawany w opakowaniach różnej wielkości. Który z nich wybierzesz dla siebie lub dla swojej rodziny? Niska cena, pyszny smak, estetycznie zapakowane słoiki i szeroka oferta artykułów to charakterystyczne ceny naszego sklepu.
Jest 5 produktów.
Pyłek pszczeli - skąd się bierze?
Pyłek pszczeli, zwany także pyłkiem kwiatowym to pyłek zebrany z kwiatów przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Pyłek pszczeli stanowi dla nich źródło pokarmu. Ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest również jako uzupełnienie codziennej diety dla osób w różnym wieku, a także w przemyśle kosmetycznym (niejeden sklep z szamponami i maseczkami, bazuje właśnie na pyłku). Jego cenne wartości były znane już w starożytnym Egipcie! Współcześnie pyłek kwiatowy pozyskiwany jest przez pszczelarzy poprzez zamontowanie u wlotu do ula specjalnych przeszkód, które zbierają część pyłku. W zależności od rodzaju roślin, z których jest zbierany może mieć różną barwę. Przykładowo:
- lipa - jasnozielona,
- jabłoń - jasnoszara,
- gryka - jasnożółta,
- grusza - pomarańczowa,
- mniszek pospolity - jasnopomarańczowa,
- słonecznik - jasnożółta,
- wiśnia - jasnożółta.
Pyłek pszczeli - właściwości
Zbierany z wielu rodzajów kwiatów pyłek pszczeli różni się nie tylko barwą, ale i wielkością. Jest bogaty w:
- białko;
- witaminy: B1, B2, B6, B3, B5, B7, B8, C, ß-karoten, E;
- minerały: fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk, miedź;
- makroelementy,
- mikroelementy.
Ze względu na swoje właściwości pyłek kwiatowy może być stosowany także w ramach apiterapii, czyli terapii z wykorzystaniem produktów pszczelich. Należy jednak pamiętać, że pyłek kwiatowy nie może stanowić zamiennika zbilansowanej diety. Tak jak większość produktów żywnościowych może wywoływać alergie - osoby, u których występują objawy reakcji alergicznych powinny całkowicie wykluczyć ten produkt z diety.
Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić naturalny, pełen dobrych właściwości pyłek pszczeli, sprawdź nasz sklep internetowy - 7 Miodowych Kontynentów. W asortymencie znajdziesz też inne wyroby pszczele, nadające się np. dla rodziny lub znajomych - przy okazji odwiedzin i wspólnych spotkań. Wyróżnia nas korzystna cena, dzięki czemu produkty pszczele nie nadwyrężą żadnego, domowego budżetu.
Jak dawkować pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy można spożywać codziennie lub robić kilkumiesięczne kuracje. Z reguły dawkowanie przedstawia się w następujący sposób:
- dzieci 6-12 lat - 15 gramów,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli - 20 gramów,
- dorośli w trakcie kuracji - 30-40 gramów.
Jak spożywać pyłek kwiatowy? Warto go zmielić (np. w młynku do kawy) lub zalać ciepłą wodą z mlekiem (np. w proporcji 1/2). Przygotowany produkt odłóż na kilka godzin, aby doszło do napęcznienia, a na szklance pojawiła się zawiesina.
Przechowywanie i spożywanie pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli - jeśli chcemy, aby długo przetrwał i nadawał się do spożycia - po zbiorze wymaga odpowiedniego zabezpieczenia, aby nie rozwijały się w nim bakterie i grzyby. Pyłek pszczeli można zamrażać do momentu spożycia - nie traci on wówczas swoich właściwości. Pozostaje miękki i rozpływający się w ustach - dokładnie taki, jaki jest na początku. Warto również pamiętać, że pyłek kwiatowy można wymieszać z miodem. Jak wiemy, miód jest bardzo trwałym produktem i nie ulega zepsuciu - pyłek pszczeli wymieszany z miodem również na długo zachowa swoją trwałość. To dobre i praktyczne rozwiązanie.
Jednak najpopularniejszą formą konserwowania pyłku pszczelego jest suszenie w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu wszystkie cenne lotne związki zostają zachowane. Osuszony pyłek, który znajduje się w szczelnie zamkniętym pojemniku - najlepiej szklanym słoiku - można przechowywać do 12 miesięcy. Zmienia się jego postać - wokół kwiatowego pyłku pojawia się twarda otoczka.Trzeba pamiętać o tym, że pyłek kwiatowy w takiej formie musi być chroniony przed światłem. W przeciwnym razie straci on swoje właściwości.
Pyłek pszczeli - smak i zapach
Pyłek pszczeli posiada różny smak i aromat - zależy to od roślin z jakich został zebrany. Może być słodki, lekko kwaśny, a nawet mocno gorzki. Dlatego też bardzo popularnym pomysłem jest dodawanie do pyłku pszczelego miodu. Można też rozpuścić go w ciepłej wodzie z dodatkiem soków lub cytryny, dodać do muesli, twarożku, a także sałatki ze świeżych warzyw lub owoców. Duża ilość inspiracji pozwala tworzyć własne, niestandardowe wariacje kulinarne.
Prozdrowotny pyłek kwiatowy
Czego jeszcze możemy oczekiwać od pyłku kwiatowego? W naszym sklepie pyłek pszczeli to produkt, który z roku na rok zyskuje coraz większa popularność. Wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Pyłek pszczeli przede wszystkim:
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wspomaga odchudzanie,
- zmniejsza stres i napięcie nerwowe,
- poprawia apetyt,
- jest wskazany u osób z anemią,
- działa przeciwalergicznie,
- jest silnie antybakteryjny,
- łagodzi objawy menopauzy,
- wspomaga płodność,
- stymuluje odnowę tkanki komórkowej,
- redukuje problemy skórne i stany zapalne,
- zawiera sporo żelaza, a więc pomaga przy niedokrwistości,
- łagodzi stany depresyjne.
Pyłek pszczeli a dieta
Czy pyłek kwiatowy przydaje się na diecie? Tak! To dlatego, że pyłek pszczeli jest produktem niskokalorycznym - dwie łyżeczki to tylko 40 kcal. Dodatkowo jest to produkt bogaty w błonnik (dwie łyżeczki to aż 8% dziennego zapotrzebowania), który poprawia przemianę materii. Pyłek pszczeli obniża także poziom cukru we krwi.
Właśnie dlatego warto włączyć go do codziennej diety!
Czy wiesz, że...
Pyłek pszczeli polecany jest szczególnie osobom będącym na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Wynika to z bardzo wysokiej zawartości białka. Chociaż wydaje się, że trudno zastąpić pełnowartościowe białko, którego w mięsie występuje najwięcej, to jednak pyłek pszczeli reprezentuję tę właśnie grupę produktów. W 100 g pyłku pszczelego jest tyle samo białka ile w 100 g mięsa!
Gdzie kupić naturalny pyłek pszczeli?
Chcesz kupić pyłek kwiatowy, ale nie wiesz jaki sklep ma najbardziej naturalne i wartościowe produkty? Interesuje Cię wysoka jakość produktu i niska cena jednocześnie? Koniecznie wybierz, zaufane i sprawdzone źródło! Nasz sklep internetowy 7mk.pl oferuje prawdziwy, wartościowy pyłek pszczeli w atrakcyjnych dla klientów cenach. Pamiętaj tylko, że pyłek pszczeli musi być zawsze przechowywany w chłodnym, zacienionym miejscu. W ten sposób chronisz go przed wilgocią. Zapraszamy do kontaktu i składania zamówień!