Polski miód faceliowy 400g JAKUBIEC
(70,00 zł /kg)
już od 350 zł
w ciągu 14 dni
bezpieczne
Facelia należy do najlepszych roślin miododajnych, przez pszczelarzy nazywana jest "królową roślin miododajnych". W Polsce najbardziej znana jest facelia błękitna, charakteryzująca się ważną dla każdego pszczelarza wydajnością nektarową i pyłkową oraz krótkim okresem wegetacji – kwitnie po około sześciu tygodniach od siewu przez 5-6 tygodni. Ponieważ ma krótki okres wegetacji, można ją siać w różnych terminach, obliczając je tak, aby zakwitła w pożądanym czasie. Pszczoły odwiedzają facelię błękitną przez cały dzień. Na 1m2 uprawy może pracować nawet 30 pszczół (wydajność na dobrych glebach dochodzi do 300-400 kg miodu/ha).
Jasnożółty jako patoka, dochodzący czasem do białego jako krupiec, miód z facelii przypomina wyglądem miód rzepakowy, ale jego smak i aromat jest bliższy miodowi akacjowemu. Jest przyjemny i delikatny dla podniebienia, jednak bardziej aromatyczny niż akacjowy, posiada także lekki, ledwo zauważalny, kwaskowaty posmak. Krystalizuje na jasnokremowo lub prawie biało. Może być stosowany tak jak każdy inny miód w codziennym żywieniu. Ze względu na łagodny smak i aromat można go stosować zamiast cukru do słodzenia wszelkich napojów i potraw.
Kraj pochodzenia: Polska
Dystrybutor: Corpo sp. z o.o. sp.k., ul. Karolewska 1, 90-560 Łódź
Miód ulega naturalnemu procesowi krystalizacji – zdjęcie może nie oddawać faktycznego stopnia jego skrystalizowania.
Opis
- Kraj pochodzenia
- Polska
Gospodarstwo Pasieczne Jakubiec J.
ul. Piwna 2a
43-309 Bielsko-Biała