Czy wiesz, że cena miodu może znacznie różnić się od siebie w zależności od sposobu pozyskiwania a także rodzaju?
Miód naturalny z pasieki będzie droższy niż produkt od masowego producenta, który kupisz w markecie, ale jego smak zdecydowanie jest tego warty. Wśród naszych propozycji znajdziesz wyjątkowe, sprawdzone miody z pasiek z różnych części Polski oraz świata - gwarantujemy ich najwyższą jakość oraz doskonałe walory smakowe. Nie czekaj, sprawdź rekomendowane przez nasz sklep z miodem produkty i złóż zamówienie online!

Rodzaje miodów
Miód pszczeli to produkt spożywczy, który pszczoły wytwarzają z różnego rodzaju roślin. Wyróżnia się miody:
- nektarowe,
- spadziowe,
- nektarowo- spadziowe.
Miód naturalny może być płynny lub stały, a także posiadać barwę od jasnożółtej do brunatno-brązowej. W składzie miodu znajdują się:
- węglowodany;
- kwasy organiczne - mają wpływ na smak miodu;
- enzymy;
- mikroelementy - potas, chlor, fosfor, magnez, żelazo i inne;
- witaminy - A, z grupy B, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna.
Bogaty skład miodów, zróżnicowany ze względu na rodzaj rośliny, z której pochodzi, determinuje jego smak, zapach oraz właściwości. W naszym sklepie internetowym znajdziesz miody w atrakcyjnych cenach, pochodzące z różnych pasiek - dzięki temu z pewnością znajdziesz miód, który przypadnie Ci do gustu!
Polskie i zagraniczne miody
Wśród propozycji 7 Miodowych Kontynentów znajdziesz miody naturalne z całego świata:
- polskie miody: miód gryczany, akacjowy, lipowy, rzepakowy, bławatkowy, malinowy, mniszkowy, spadziowy;
- nowozelandzki miód manuka
- australijskie miody z kwiatów drzewa red gum i york gum
- hiszpańskie: cytrynowy, kasztanowy, lawendowy, tymiankowy, kolendrowy, eukaliptusowy, jabłkowy, pomarańczowy, rozmarynowy, miód spadziowy
- włoskie: cytrynowy, bergamotkowy, eukaliptusowy, mandarynkowy, pomarańczowy, z kwiatów sulli
Ich nazwa pochodzi od rośliny, z której nektaru powstał miód. Wyjątkiem jest miód spadziowy - powstały ze spadzi czyli wydzieliny mszyc, a także miód wielokwiatowy - powstały z nektaru różnego rodzaju roślin.
Miód na prezent
Miód naturalny to doskonały pomysł na unikalny prezent z okazji Dnia Matki, Ojca, Babci, Dziadka, a także jako prezent weselny dla gości od Młodej Pary. Nasz sklep z miodami przygotował specjalną ofertę miodowych upominków - pięknie zapakowanych i praktycznych.
Chcesz kupić miód naturalny w dobrej cenie?
Polskie i zagraniczne miody pszczele znajdziesz w szerokiej ofercie 7 Miodowych Kontynentów. Nasz sklep z miodem poleca miody nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe pochodzące z różnych roślin, które możesz zamówić bez wychodzenia z domu. Przekonaj się sam, jakie to proste!
Chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o miodzie? Nie wiesz, który wybrać? Zapoznaj się z poniższymi informacjami, a wszystko stanie się jasne!
MIÓD AKACJOWY
Jeden z najpopularniejszych i jednocześnie najsłodszych rodzajów miodu. Miód nektarowy akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej, nazywanej też białą lipą lub białą akacją, w okresie kwitnienia. Zawiera witaminy z grupy B, a także składniki odżywcze takie jak żelazo, magnez, wapń, potas czy fosfor. Krystalizuje bardzo powoli, doskonale nadaje się do naleśników, deserów czy napojów. Wykazuje działanie moczopędne, poprawia prace nerek, doskonale nadaje się dla cukrzyków, wspomaga układ pokarmowy.
smak: łagodny, słodki, delikatny
kolor: jasny
kwitnienie: kwiecień/maj
MIÓD GRYCZANY
Miód gryczany posiada charakterystyczny, lekko ostry smak i aromat. Doskonale nadaje się do kawy, herbaty i innych napojów. Ze względu na umiarkowaną słodycz będzie świetnym dodatkiem do marynat mięsnych. Zalecany głównie osobom z niedoborem żelaza, pomaga przy problemach skórnych oraz zmniejsza napięcie nerwowe. miód gryczany wykorzystywany jest najczęściej jako produkt spożywczy, stosuje się go również w kosmetyce jako składnik peelingów czy kremów przeciwzmarszczkowych. Ze względu na właściwości i pozytywny wpływ na organizm, warto włączyć go do codziennej diety.
smak: lekko ostry, piekący
kolor: od ciemnobrunatnego po czarny
kwitnienie: lipiec/sierpień
MIÓD LIPOWY
Miód lipowy posiada słodki, aczkolwiek lekko ostry smak. Jest jednym z najbardziej znanych i cenionych polskich miodów. Jego zapach przywodzi na myśl kwitnące kwiaty lipy. Znany jest ze swoich antybakteryjnych właściwości. Ze względu na jego właściwości antyseptyczne i antygrzybiczne zaleca się stosować go wspomagająco dla wzmocnienia odporności. Na co jeszcze pomaga? Uważa się, że miód lipowy ma także delikatne działanie moczopędne, dobrze wpływa na koncentrację, pomaga przy bezsenności i obniża poziom stresu.
smak: słodki, momentami lekko piekący
kolor: od jasnożółtego po złocistożółty
kwitnienie: czerwiec/lipiec
MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich miodów. Dzięki dużej zawartości glukozy posiada niesamowicie jedwabistą konsystencję. Dzięki temu doskonale pasuje do deserów, naleśników czy twarożku. Ponadto wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, reguluje pracę serca i łagodzi objawy kaszlu. Miód rzepakowy poleca się także spożywać w celu uzupełnienia niedoboru potasu, wspomagająco przy problemach z pęcherzykiem żółciowym czy infekcji układu moczowego.
smak: słodki, łagodny, lekko mdły
kolor: jasny, od słomkowego po biały
kwitnienie: maj/czerwiec
MIÓD SPADZIOWY
Miód spadziowy, zarówno liściasty, jak i iglasty, w przeciwieństwie do miodów nektarowych, pozyskiwany jest nie z nektaru kwiatów, ale ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc lub innych owadów, żywiących się sokami roślin. Jest gęsty, ciemny o łagodnym korzennym i lekko żywicznym smaku. Dość szybko się krystalizuje. Posiada działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Jest nie zastąpiony przy chorobach układu oddechowego. Dodatkowo może ograniczyć szkodliwy wpływ używek takich jak tytoń, kawa i herbata.
smak: charakterystyczny, słodkawy, lekko żywiczny
kolor: od jasnobrązowego po niemal czarny
kwitnienie: -
MIÓD WRZOSOWY
To jeden z najrzadziej pozyskiwanych miodów ma ciemną barwę i lekko gorzkawy smak. W Polsce to niekwestionowany król miodów. Ze względu na nieliczną liczbę wrzosowisk jest dość trudny do pozyskania. Miód wrzosowy nazywany jest "męskim miodem", ponieważ polecany jest w chorobach gruczołu krokowego. Dodatkowo posiada łatwo przyswajalne żelazo i witaminy z grupy A. Miód wrzosowy oferowany przez nasz sklep z miodem świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do potraw. Jego wyrazisty, gorzkawo-ostry smak doskonale pasuje m.in. jako marynata do mięs. Pysznie smakuje także z gorącym, chrupiącym pieczywie lub jako dodatek do muesli.
smak: słodki, lekko ziołowy i gorzkawy
kolor: od herbacianego po rubinowy
kwitnienie: sierpień/październik
MIÓD CYTRYNOWY
Miód cytrynowy to miód wytwarzany z nektaru kwiatów drzew cytrynowych rosnących na południu Europy. Jest aromatyczny, słodki, z lekko kwaskowatym akcentem. Możesz go stosować jako dodatek do deserów - lodów, naleśników, sałatek, a także do napojów - herbaty czy lemoniady. Pochodzący z Hiszpanii i Włoch nektar stosowany być może jako wsparcie przy zapaleniu gardła, a także migrenie. Wiele osób uważa, że wpływa także pozytywnie na nastrój - uspokaja i wycisza.
smak: łagodny, delikatny z wyraźnie cytrynowa nutą
kolor: jasnozłocisty
kwitnienie: -
MIÓD TYMIANKOWY
Miód tymiankowy pozyskiwany z nektaru kwiatów tymianku miód ma mocny aromat i niezbyt słodki smak z wyczuwalną korzenną nutą, dzięki czemu doskonale sprawdzi się także jako dodatek do dań mięsnych. Z uwagi na jasnobursztynową barwę z lekko czerwonawym odcieniem nazywany bywa czerwonym miodem. Jego niezwykłe walory smakowe sprawiają, że jest często stosowany do produkcji miodów pitnych, nalewek, znajduje także szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej. Dzięki swoim właściwościom, miód tymiankowy może stosowany być jako element wspierający przy infekcji górnych dróg oddechowych, w grypie, a także do codziennej pielęgnacji cery.
smak: ziołowy, lekko piekący smak
kolor: od jasnobrązowego po rubinowy
kwitnienie: -
MIÓD LAWENDOWY
Pozyskiwany jest z lawendy wąskolistnej, która rośnie m.in. we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Portugalii czy Chorwacji. Stanowi doskonały dodatek do lemoniady, deserów, wypieków, słodkich sosów, płatków śniadaniowych, pieczywa czy lodów. Miód z lawendy posiada silny, kwiatowy zapach, a także gęstą i kremową konsystencję. Zawarty w nim olejek lawendowy wykazuje korzystne działanie na system nerwowy, po lawendowy miód sięgać mogą szczególnie więc osoby zestresowane, przemęczone i borykające się z napięciowymi bólami głowy. Uważa się, że ze względu na obecność olejków eterycznych, flawonoidów i enzymów, miód z lawendy posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne, co sprawia, że może być wykorzystywany pomocniczo przy farmakologicznym leczeniu chorób infekcyjnych.
kolor: złocistobrązowy
smak: delikatny i słodki z wyczuwalną lawendową nutą
kwitnienie: -
źródła:
http://www.czytelniamedyczna.pl/2583,wlasciwosci-biologiczne-i-dzialanie-lecznicze-pylku-kwiatowego-zbieranego-przez.html