Jaki miód wybrać – nektarowy czy spadziowy?

Przed rozpoczęciem przygody ze spożywaniem miodu wielu z nas zadaje sobie pytanie jaki miód wybrać – nektarowy czy spadziowy? Miodem nektarowym określa się wszystkie miody pobierane z kwiatów. Miody spadziowe natomiast pobierane są ze spadzi, czyli z wydzieliny czerwców i mszyc.

Read more
Miód

Krystalizacja miodu – Dlaczego miód się skrystalizuje?

Każdy miłośnik miodu lub osoba, która dopiero zaczyna słodka przygodę zwrócił pewnie uwagę na to, że miód czasami występuje w formie płynnej a czasami w formie stałej. Zależne jest to przede wszystkim od rodzaju miodu, czasu w jakim był zbierany oraz zawartości składników, w tym cukrów.

Read more
Miód

Miód lawendowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Miód lawendowy uznawany jest za jeden z najlepszych i najchętniej kupowanych miodów nektarowych. Jego kwiatowy i delikatny aromat powodują, że uchodzi za prawdziwy rarytas. Należy jednak pamiętać o jednej ważnej rzeczy – miód lawendowy to zupełnie coś innego niż miód z lawendą.

Read more
Miód

Miód faceliowy - właściwości i zastosowanie

Miód faceliowy pozyskiwany jest z pięknie kwitnących, niebieskich kwiatów facelii. Facelia jest rośliną niezwykle miododajną i jej wydajność nektarowa jest bardzo duża. Miody faceliowe uznawane są za jedne z najlepszych, polskich miodów. Mają dużą rzeszę miłośników, a ich delikatny smak i aromat sprawia, że trafią w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Read more
Miód

Jak przechowywać miód? Sprawdź nasze porady!

Miód pszczeli to produkt, który obecny jest niemal we wszystkich domach i używany jest do szeregu różnych potraw i napojów. Zapewne wielu smakoszy miodu zadaje sobie pytanie – jak najlepiej przechowywać miód? Znamy odpowiedź. Zapraszamy do czytania!

Read more
Miód

Jaki miód na przeziębienie? – Poznaj najlepsze propozycje!

Nie jest tajemnicą, że miód pszczeli doskonale wpływa na nasz organizm. Regeneruje, pomaga zwalczać infekcje, a dodatkowo posiada wiele cennych witamin, minerałów i substancji odżywczych.

Read more
Zdrowie

Miód rzepakowy – właściwości, wartości odżywcze, stosowanie

Miód rzepakowy to jeden z najbardziej rozpoznawalnych miodów z naszego kraju - a to ze względu na duże uprawy rzepaku w Polsce. Na przełomie kwietnia i maja często można podziwiać żółte pola kwitnącego rzepaku.

Read more
Miód

Ile kalorii ma miód? Ile kalorii ma łyżeczka miodu?

Pewnie wielu spośród miłośników miodu zadaje sobie pytanie – czy miód tuczy? Niewątpliwie jest to produkt, który zawiera sporą ilość cukrów prostych, ale w porównaniu ze znanym, białym cukrem wypada o wiele lepiej.

Read more
Zdrowie

Apiterapia – leczenie produktami pszczelimi

Leczenie produktami pszczelimi z każdym rokiem zyskuje na świecie coraz większą grupę zwolenników. Miód oraz pyłek kwiatowy, pierzga pszczela, mleczko pszczele czy propolis to znane i cenione prozdrowotne produkty pochodzące z pszczelarskiego świata.

Read more
Zdrowie

Czy słodzenie miodem jest zdrowsze niż cukrem?

Wielu miłośników miodu zadaje sobie pytanie – czy słodzenie miodem jest zdrowsze niż słodzenie zwykłym, białym cukrem? Każdy z nas wie, że cukier jest produktem, którego raczej powinniśmy unikać i w miarę możliwości starać się zastąpić go jakimś innym słodzidłem.

Read more
Zdrowie

Czy można jeść miód w ciąży?

Pewnie wiele smakoszek miodu zadaje sobie pytanie – czy jedzenie miodu w ciąży jest bezpieczne? Na wstępie pragniemy uspokoić – specjaliści uznają, że jedzenie miodu w ciąży jest bezpieczne i w żaden sposób nie zagraża bezpieczeństwu dziecka.

Read more
Zdrowie

Zastosowanie i właściwości mleczka pszczelego

Mleczko pszczele nazywane jest pokarmem królowej matki. Jest to biało – kremowa substancja, która stanowi wydzielinę ze ślinianek młodych pszczół robotnic. Posiada specyficzny, cierpki smak.

Read more
Produkty pszczele