Temperatura przechowywania miodu ma bardzo istotny wpływ na jego trwałość. Naturalny miód pszczeli nie lubi wysokich temperatur i źle znosi temperatury ujemne. Optymalna temperatura do przechowywania miodu to od 8 do maksymalnie 20 stopni C. Wyższe temperatury powodują, że miód traci swoje drogocenne właściwości zdrowotne, a jest konsystencja ulega rozwarstwieniu.
Jak można zauważyć, wystarczy kilka bardzo prostych zasad, abyśmy w pełni i długo mogli cieszyć się pysznym i naturalnym miodem pszczeli. Odpowiednie przechowywanie miodu ma ogromne znaczenie, ponieważ jest to produkt delikatny i wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych.
Miód pszczeli odpowiednio przechowywany i użytkowany może służyć nam nawet kilka lat!
Prawdziwy i naturalny miód pszczeli znajdą Państwo na naszej stronie internetowej 7 Miodowych Kontynentów. W razie pytań dotyczących przechowywania miodu pszczelego – zachęcamy do kontaktu, chętnie odpowiemy na wszystkie pytania.