
Jak pszczoły produkują miód - jak powstaje miód?
Pszczoły zbierają nektar, substancję słodką znajdującą się w głębi kwiatów, za pomocą swojego aparatu gębowego. Następnie, gdy zbiorą wystarczającą ilość nektaru, wracają do ula. Podczas powrotu do ula, enzymy zawarte w ślinie pszczół zaczynają proces przetwarzania nektaru.
Read more
Pyłek pszczeli (kwiatowy) - poznaj właściwości, skład, zastosowanie
Pyłek pszczeli to produkt, który z roku na rok zyskuje na popularności. Właściwości pyłku pszczelego sprawiają, że coraz częściej wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Chcesz wiedzieć, dlaczego? Poznaj właściwości, skład i zastosowanie kwiatowego pyłku pszczelego.
Read more
Pierzga pszczela - czy warto ją stosować? Poznaj właściwości i zastosowanie pierzgi pszczelej
Czy wiesz, że pierzga to produkt pszczeli, który warto włączyć do codziennej diety? Jej bogaty skład sprawia, że pierzga pszczela jest często stosowana wspomagająco podczas różnych problemów ze zdrowiem. Dowiedz się, czym jest pierzga, jakie posiada właściwości i dlaczego warto ją stosować!
Read more
Miód manuka – właściwości o których powinieneś wiedzieć
Miód manuka to najlepszy i najzdrowszy miód na świecie pochodzący z Nowej Zelandii. Pobierany jest on z herbacianych krzewów manuka. Ten niezwykły krzew kwitnie jedynie cztery tygodnie w roku i można go znaleźć na terenach Nowej Zelandii i wybrzeżach południowo-wschodniej Australii.
Read more