Jak pszczoły produkują miód - jak powstaje miód?

Pszczoły zbierają nektar, substancję słodką znajdującą się w głębi kwiatów, za pomocą swojego aparatu gębowego. Następnie, gdy zbiorą wystarczającą ilość nektaru, wracają do ula. Podczas powrotu do ula, enzymy zawarte w ślinie pszczół zaczynają proces przetwarzania nektaru.

Read more

Miód gryczany – właściwości i zastosowanie

Miód gryczany posiada specyficzny, lekko palony i ostry smak. Miody gryczane posiadają charakteryzują się bardzo dużą zawartością żelaza, przez co polecane są szczególnie osobom, które mają problemy z anemią i niedokrwistością.

Read more

Miód manuka – właściwości o których powinieneś wiedzieć

Miód manuka to najlepszy i najzdrowszy miód na świecie pochodzący z Nowej Zelandii. Pobierany jest on z herbacianych krzewów manuka. Ten niezwykły krzew kwitnie jedynie cztery tygodnie w roku i można go znaleźć na terenach Nowej Zelandii i wybrzeżach południowo-wschodniej Australii.

Read more

Jaki miód wybrać – nektarowy czy spadziowy?

Przed rozpoczęciem przygody ze spożywaniem miodu wielu z nas zadaje sobie pytanie jaki miód wybrać – nektarowy czy spadziowy? Miodem nektarowym określa się wszystkie miody pobierane z kwiatów. Miody spadziowe natomiast pobierane są ze spadzi, czyli z wydzieliny czerwców i mszyc.

Read more

Krystalizacja miodu – Dlaczego miód się skrystalizuje?

Każdy miłośnik miodu lub osoba, która dopiero zaczyna słodka przygodę zwrócił pewnie uwagę na to, że miód czasami występuje w formie płynnej a czasami w formie stałej. Zależne jest to przede wszystkim od rodzaju miodu, czasu w jakim był zbierany oraz zawartości składników, w tym cukrów.

Read more

Miód lawendowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Miód lawendowy uznawany jest za jeden z najlepszych i najchętniej kupowanych miodów nektarowych. Jego kwiatowy i delikatny aromat powodują, że uchodzi za prawdziwy rarytas. Należy jednak pamiętać o jednej ważnej rzeczy – miód lawendowy to zupełnie coś innego niż miód z lawendą.

Read more

Miód faceliowy - właściwości i zastosowanie

Miód faceliowy pozyskiwany jest z pięknie kwitnących, niebieskich kwiatów facelii. Facelia jest rośliną niezwykle miododajną i jej wydajność nektarowa jest bardzo duża. Miody faceliowe uznawane są za jedne z najlepszych, polskich miodów. Mają dużą rzeszę miłośników, a ich delikatny smak i aromat sprawia, że trafią w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Read more

Jak przechowywać miód? Sprawdź nasze porady!

Miód pszczeli to produkt, który obecny jest niemal we wszystkich domach i używany jest do szeregu różnych potraw i napojów. Zapewne wielu smakoszy miodu zadaje sobie pytanie – jak najlepiej przechowywać miód? Znamy odpowiedź. Zapraszamy do czytania!

Read more

Miód rzepakowy – właściwości, wartości odżywcze, stosowanie

Miód rzepakowy to jeden z najbardziej rozpoznawalnych miodów z naszego kraju - a to ze względu na duże uprawy rzepaku w Polsce. Na przełomie kwietnia i maja często można podziwiać żółte pola kwitnącego rzepaku.

Read more