Miody faceliowe charakteryzują się jasnym, czasem nieco zielonkawym kolorem. Kiedy są płynne posiadają lekko żółty kolor, w momencie procesu krystalizacji stają się dużo jaśniejsze, niemalże białe. Miód faceliowy jest bardzo delikatny, jego smak z pewnością nie zmieni smaku potraw. Czasami w miodach faceliowych można wyczuć delikatną nutę kwasowości.
Miód faceliowy to prawdziwe bogactwo witamin. Jest to jeden z najzdrowszych i najlepszych miodów. Miód faceliowy jest bogaty w takie składniki jak magnez, żelazo i kobalt. Miód faceliowy świetnie zastępuje biały cukier. Jest doskonałym słodzikiem, ponieważ jego delikatny i słodki smak idealnie komponuje się z ciepłymi napojami.
Miód faceliowy doskonale nadaje się jako składnik jaglanek i owsianek. Jest także uwielbiany przez dzieci – znakomicie sprawdza się na kanapkach i w deserach uwielbianych przez najmłodszych.
Miody faceliowy można spożywać cały rok, latem doskonale pasują do orzeźwiającej lemoniady, a zimą idealnie skomponują się z ciepłymi herbatami i napojami.
Miody faceliowe ze względu na swój delikatny i łagodny aromat pasują niemal do wszystkiego. Znakomicie komponują się z deserami i daniami wytrawnymi.
Miody faceliowe posiadają wyjątkowy, łagodny smak i aromat. Nie dominują i nie zmieniają smaku potraw, dzięki czemu świetnie komponują się z niemalże każdym daniem.