Pszczelarstwo, czyli hodowla pszczół w celu produkcji miodu, to jedno z najstarszych i najbardziej szlachetnych zajęć, które łączy w sobie troskę przyrodę i zamiłowanie do zdrowych i naturalnych produktów.
Jednym z najistotniejszych elementów jest wybór odpowiedniego miejsca – ule powinny znajdować się z dala od wszelkich zanieczyszczeń.
Pszczoły żyją w ulach, które mogą być tradycyjnymi drewnianymi lub plastikowymi skrzynkami lub nowoczesnymi ula ramowymi. W ula pszczelarze zakładają specjalne ramki, na których pszczoły będą budować plastry.
Po przygotowaniu ula, pszczelarze wprowadzają do niego rodzinę pszczół, nazywaną rodziną pszczelą. Rodzina ta składa się z królowej, robotnic i trutni.
Po zebraniu nektaru, pszczoły przekształcają go w miód w procesie, który obejmuje dodanie enzymów, fermentację i suszenie. W ulach tworzą się plastry miodu, które stopniowo dojrzewają.
Kiedy miód jest gotowy do zbioru, pszczelarz przystępuje do usuwania plastrów wypełnionych miodem z ula. Zazwyczaj odbywa się to pod koniec sezonu, gdy pszczoły zgromadziły wystarczającą ilość miodu.
Zbiór surowego miodu to dopiero początek całego procesu przygotowywania miodu. Następnie pszczelarze przystępują do odwirowania miodu z plastrów, usuwania wosku i wszelkich zanieczyszczeń. Oczyszczony miód jest następnie pakowany do słoików lub innych opakowań i gotowy do konsumpcji.