Miód pszczeli to nie tylko przysmak wielu fanów słodkości, ale także niezbędny i główny składnik pokarmowy utrzymujący pszczoły przy życiu od późnej jesieni do zimy.
Najbardziej znanymi i popularnymi miodami są miody nektarowe. Warto zadać sobie pytanie, jak w ogóle powstaje miód nektarowy?
Nektar jest podstawowym surowcem, z którego powstaje miód pszczeli. Jest to bardzo aromatyczna i wonna substancja, którą pszczoły zbierają z szeregu roślin miododajnych, takich jak facelia, rzepak, gryka, ogórecznik czy wrzos.
Do ula trafia dzięki pszczołom zbieraczkom, które następnie przekazują go pszczołom robotnicom, a one z kolei przerabiają nektar na miód. Najważniejsze są reakcje chemiczne, które zachodzą w nektarze finalnie tworząc z niego miód (np. sacharoza rozkładana jest na cukry proste). Dodatkowo nektar wzbogacany jest o wydzieliny pszczół co znacznie przyspiesza proces powstawania miodu pszczelego. To jak szybko powstanie dojrzały miód zależy od ilości pszczół, które biorą udział w „produkcji”. Później miodowo – nektarowy produkt składany jest przez pszczoły w komórkach plastra pszczelego i pokrywany cienką warstwą wosku pszczelego – dzięki temu miód nie jest narażony na działanie czynników zewnętrznych, szybciej dojrzewa i nie wchłania wody.