Miody wykazują działanie antybakteryjne, wzmacniające i przeciwzapalne. Dodatkowo znakomicie wpływają na odporność, układ pokarmowy, świetnie sprawdzają się także jako składowe naturalnych kosmetyków.
Najpopularniejszy i najchętniej używanym miodem jest miód wielokwiatowy. Miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie osobom borykającym się z alergiami i przewlekłymi infekcjami. Miody wielokwiatowe wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwprzeziębieniowe.
Miód lipowy posiada wyjątkowe właściwości napotne i rozgrzewające, dzięki czemu szczególnie polecany jest na przeziębienia i infekcje. Szklanka ciepłej herbaty z dodatkiem miodu lipowego to znakomity sposób na pozbycie się uporczywego bólu gardła i osłabienia.
Miody lipowe uchodzą za jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych polskich miodów.
Miody akacjowe polecane są szczególnie osobom, które borykają się z problemami z układem pokarmowym. Miód akacjowy łagodzi stany zapalne żołądka, wspomaga trawienie i reguluje metabolizm. Jest miodem bardzo łagodnym, więc nie podrażnia i łagodzi stany zapalne.
Miód rzepakowy wspomaga pracę serca i układu krwionośnego. Dodatkowo wykazuje działanie oczyszczające – polecany jest osobom, które borykają się z problemami układu trawiennego oraz z problemami z wątrobą. Miód rzepakowy posiada także działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Z kolei miód gryczany zawiera bardzo duże ilości żelaza, więc będzie szczególnie polecany osobom z niedokrwistością oraz anemią. Miody gryczane z racji na swoje właściwości rekomendowane są także kobietom w ciąży – uzupełniają ich dietę we wszelkie niezbędne witaminy i minerały.
Równie popularne miody spadziowe uchodzą za jedne z najzdrowszych polskich miodów. Znakomicie sprawdzają się przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Niwelują kaszel i problemy związane ze stanami zapalnymi gardła i jamy ustnej. Uzupełniają dietę w witaminy i doskonale uodparniają.
Jak można zauważyć, każdy z wymienionych rodzajów miodu posiada szczególne właściwości prozdrowotne. Warto więc wybrać rodzaj, który będzie nam najbardziej odpowiadał i cieszyć się jego smakiem.