Zaczynając rozważania o kaloryczności miodu pszczelego warto najpierw zapoznać się z jego składem.
Naturalny miód pszczeli zawiera:
- węglowodany (cukry proste),
- witaminy z grupy K, A, C, B,
- składniki mineralne takie jak żelazo, mangan czy magnez,
- różne substancje o działaniu antybakteryjnym.
Miód pszczeli jest produktem dość kalorycznym, ale nadal zawiera w sobie mniej kalorii niż zwykły, biały cukier. 100g miodu to około 340 kalorii. Łyżeczka miodu waży około 12 gramów, więc wykonując proste obliczenie widzimy, że jedna łyżeczka miodu dodawanego np. do herbaty to około 30 kcal.
Należy zaznaczyć, że miód jest produktem dość wydajnym i bardzo słodkim, więc nasze dziennie spożycie miodu nie powinno być aż tak duże, a co za tym idzie ilość przyjmowanych naszych kalorii nie powinna znacznie wzrosnąć. Miód pszczeli posiada także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu spożywany rozsądnie nie powinien mieć wpływu na naszą wagę.
Biorąc pod uwagę powyższe zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest używanie naturalnego miodu pszczelego, a nie białego cukru, który nie wnosi nic oprócz słodkiego smaku. Dodatkowo miód jest świetną alternatywą, jeśli najdzie nas nagła ochota na słodycze. Rozsądnie spożywając miód pszczeli zdecydowanie warto włączyć go do codziennej diety.