Z całą pewnością można stwierdzić, że naturalny miód pszczeli jest zdrowszą alternatywą dla cukru. Posiada on dużo prozdrowotnych właściwości, korzystnie wpływa na nasz organizm – nie jest tylko zwykłym słodzikiem jak biały cukier. Przede wszystkim łagodzi objawy przeziębienia, pomaga zwalczyć infekcje, działa jak środek antybakteryjny i znacznie podnosi naszą odporność. Są to niewątpliwe zalety, których nie posiada zwykły biały cukier. Miód z pewnością jest jednym z produktów, którymi można zastąpić niezdrowy cukier.
Świetnie nadaje się do słodzenia napojów, można także dodawać go do wypieków, marynat i innych potraw. W tym miejscu trzeba jednak pamiętać, że miodu nie można przegrzać. Jeśli chcemy zachować wszystkie jego prozdrowotne nie należy używać go w temperaturze wyższej niż 40C. Warto więc odczekać chwilę przed słodzeniem wszelkich napojów.
Miód jest naturalnym produktem, który świetnie sprawdza się jako alternatywa dla cukru. Niejednokrotnie produkty nim posłodzone nabierają niesamowitego wyrazu. Warto dodać, że istnieje wiele rodzajów miodu, które charakteryzują się odmiennymi smakami i aromatami. I tak potrawy z dodatkiem miodu gryczanego nabiorą lekko ostrego i piekącego smaku, jeśli zaś użyjemy miodu akacjowego nasze dania będą odznaczać się wyraźną słodyczą.