Naturalny miód pszczeli dostarcza wielu cennych pierwiastków i witamin, znakomicie także wpływa na naszą odporność. Pamiętajmy, że miód przede wszystkim:
- działa przeciwgorączkowo,
- ma działanie antybakteryjne,
- wzmacnia organizm i dodaje energii,
- łagodzi bóle gardła, kaszel oraz objawy przeziębienia.
Kobiety w ciąży szczególnie dbają o zdrowie swoje i swojego dziecka, a więc miód może być częścią, a nawet powinien wchodzić w skład ich ciążowej diety.
Szczególnie polecany jest miód gryczany. Przede wszystkim dlatego, że zawiera on najwięcej żelaza spośród wszystkich rodzajów miodu. Dodatkowo miód gryczany zwalcza niedokrwistość i zapobiega anemii. Miód gryczany jest produktem bogatym w witaminę C, świetnie więc wpływa na odporność i samopoczucie.
Dobrym pomysłem jest także stosowanie miodu akacjowego w czasie ciąży. Miód akacjowy jest jednym z najsłodszych miodów, a więc z pewnością zaspokoi ciążowe zachcianki na słodkie produkty. Miód akacjowy poprawia trawienie i reguluje metabolizm. Ułatwia także zasypianie i redukuje stres, wycisza oraz koi.
Kobietom w ciąży polecany jest także miód lipowy. Przede wszystkim dlatego, że ma on doskonałe działanie uodparniające i antybakteryjne. Jest nazywany naturalnym antybiotykiem – działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie.
Jednym z najzdrowszych miodów jest miód spadziowy, który jest szczególnie polecany kobietom w czasie ciąży. Miody spadziowe posiadają wysoki wskaźnik bakteriobójczy, działają jak naturalny antybiotyk. Polecane są zwłaszcza w stanach przemęczenia i osłabienia organizmy. Zawierają w sobie mnóstwo witamin oraz mikro- i makroelementów takich jak potas, magnez, sód czy wapń.