Miód pitny dwójniak

Miód pitny dwójniak zawiera połączenie wody i miodu w takich samych proporcjach jak miód pitny półtorak. Ze względu na krótszy okres dojrzewania (ok. 5 lat), dwójniak jest mniej słodki i cechuje się delikatnym smakiem. Zawartość alkoholu waha się tak jak w przypadku półtoraka od 14 do 16%. Miód pitny dwójniak jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które cenią umiarkowaną słodycz. Powszechnie zalicza się go do grupy wyjątkowych miodów królewskich, a jego nazwa pochodzi od proporcji składników 1 do 1, które po zsumowaniu dają cyfrę 2. Udostępniamy miód pitny dwójniak w butelkach o pojemnościach 250 ml, 500 ml i 750 ml

Brak dostępnych produktów.

Bądźcie czujni! W tym miejscu zostanie wyświetlonych więcej produktów w miarę ich dodawania.

Miód pitny dwójniak - inspiracje 

Miód pitny dwójniak, podobnie jak inne miody pitne (np. miód pitny trójniak) jest częścią polskich tradycji kulinarnych i doskonale pasuje do wielu potraw na zimno i na ciepło - od dań głównych, przez wypieki, aż po pyszne desery. Dwójniaki warto wykorzystać również do tworzenia drinków (np. z cytryną lub kostkami lodu) lub grzańców (z dodatkiem cynamonu i goździków).  Dwójniak ma właściwości bakteriobójcze i jest źródłem cennych kwasów oraz mikroelementów, które dodają energii i przyspieszają regenerację organizmu. Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić prawdziwy i pyszny miód pitny dwójniak, sprawdź asortyment naszego sklepu 7 Miodowych Kontynentów.

Przygotowanie dwójniaka

Wytwarzanie dwójniaka rozpoczyna się od warzenia brzeczki. Temperatura wody wynosi średnio 100 °C. Miód dodaje się do wody stopniowo - na początku tylko pewną część. Całą resztę dokłada się dopiero podczas końcowego etapu produkcji, po którym brzeczka z miodem ulega studzeniu - aż do temperatury ok. 20 - 22°C. W międzyczasie następuje dwuetapowa fermentacja, po której miód leżakuje. Pitny miód dwójniak to smakowity produkt do domowego barku, który nadaje się również na prezent dla znajomych. W naszym asortymencie znajdują się różne rodzaje dwójniaka o nazewnictwie nawiązującym do tradycji - w tym na przykład: dominikański, klasztorny, kurpiowski i staropolski.