Miód manuka – właściwości o których powinieneś wiedzieć

   09/12/2019     Zdrowie
Miód manuka – właściwości o których powinieneś wiedzieć

Czym właściwie jest miód manuka?

Miód manuka to najlepszy i najzdrowszy miód na świecie pochodzący z Nowej Zelandii. Pobierany jest on z herbacianych krzewów manuka. Ten niezwykły krzew kwitnie jedynie cztery tygodnie w roku i można go znaleźć na terenach Nowej Zelandii i wybrzeżach południowo-wschodniej Australii. W okresie kwitnienia krzew manuka pokrywa się licznymi, pięknymi białymi kwiatami.

Bardzo istotnym zagadnieniem jest powołanie w 2013 roku w Nowej Zelandii grupy ekspertów, która miała na celu ustalić, czym tak naprawdę są miody manuka i jakie produkty można oficjalnie nazywać miodami manuka. Według raportu opublikowanego w 2014 roku ustalono, że:

  • Miód manuka to produkt pochodzący tylko i wyłącznie z krzewów manuka
  • Miody manuka mogą zostać wytworzone tylko na terenie Nowej Zelandii
  • Miody manuka charakteryzują się „smakiem mineralnym”, który identyfikowany jest jako gorzki i lekko ziemisty
  • Miód manuka zapachem przypomina miód wrzosowy
  • Miody manuka odznaczają się zawartością aktywności nieutleniającej

Miody manuka zawierają w sobie wspomnianą już aktywność nieutleniającą, która powoduje, że miód nabiera silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych.

Miód manuka posiada różną „moc” właśnie ze względu na zawartość owej substancji. Możemy wyróżnić cztery podstawowe wartości UMF (Unique Manuka Factor) miodu manuka:

  • UMF 5+ - poprawia odporność, warto go stosować profilaktycznie
  • UMF 10+ - pomaga przy problemach z układem pokarmowym, takich jak zgaga, niestrawności, dodatkowo pomaga w budowaniu odporności
  • UMF 15+ - można stosować go na trudno gojące się rany, pomocny przy wrzodach i innych, poważniejszych zaburzeniach układu pokarmowego, ma silne działanie antybakteryjne – pomocny w zwalczaniu anginy czy zapalenia zatok

Miód manuka posiada charakterystyczną ciemnobrązową barwę, zbliżoną do miodu gryczanego. Jego konsystencja jest gęsta i kremowa. Miód manuka posiada także specyficzny i oryginalny smak – lekko ziołowy, kwiatowy, piekący z delikatnie wyczuwalna orzechową nutą.

Miód manuka – właściwości lecznicze

Miód manuka na całym świecie znany jest ze swoich niezwykłych prozdrowotnych właściwości.

Przede wszystkim miód manuka wykazuje bardzo silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jest bardzo pomocny w utrzymaniu odporności, dlatego też polecany jest zwłaszcza dzieciom i osobom starszym.

Miód manuka wykazuje także zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Jest bardzo pomocny przy leczeniu zgagi, niestrawności czy refluksu. Dodatkowo pomaga w walce z gronkowcem czy bakterią helicobacter pylori. Miód manuka niweluje uczucie wzdęcia, łagodzi niestrawność, jest pomocny przy problemach z jelitami, zaparciach czy zapaleniu błony śluzowej żołądka.

Miód manuka nadaje się także do stosowania zewnętrznego.

Szczególnie polecany jest w przypadkach:

  • Egzemy
  • Łuszczycy
  • Grzybicy
  • Łojotokowego zapalenia skóry
  • Oparzeń
  • Odleżyn
  • Trądziku
  • Zadrapań, skaleczeń, ukąszeń owadów
  • Suchej, popękanej i wrażliwej skóry

Miód manuka jest doskonałą składową wszelkich maseczek do ciała i twarzy. Miód manuka działa kojąco i regenerująco na skórę. Łagodzi drobne podrażnienia i sprawia, że skóra pozostaje napięta i pełna blasku.

Miód manuka – jak stosować?

Jeśli chodzi o spożywanie miodu manuka to nie różni się ono zbyt wiele od spożywania innych rodzajów miodu. Należy pamiętać, aby nie przegrzać miodu manuka – miód można rozpuszczać w płynie, ale jego temperatura nie może być wyższa niż 40C Celcjusza – w wyższej temperaturze miód traci wszystkie swoje właściwości.

Niemniej, miód manuka przyswaja się najlepiej, gdy spożywany jest bezpośrednio, a nie poprzez rozpuszczanie. Ma on

Miód manuka najlepiej spożywać na czczo – są to 2-3 łyżeczki dziennie około pół godziny przed posiłkiem.

Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem pochodzenia pszczelego – w zawiązku z tym może uczulać i po pierwszym spożyciu należy obserwować, czy nie występuje żadna reakcja uczuleniowa.

Miód manuka – cena

Miód manuka nie jest tanim produktem. Wynika to oczywiście z jego właściwości zdrowotnych, ale nie tylko. Miód pozyskiwany jest wyłącznie z krzewu manuka rosnącego w Nowej Zelandii. Proces pozyskania i sprowadzenia miodu manuka również determinuje jego cenę. Dodatkowo krzew manuka kwitnie niezmiernie krótko, co również wpływa na cenę miodu.

Ceny miodu manuka w największym stopniu uzależnione są od wielkości opakowania i zawartości aktywności nieutleniającej w miodzie. Z reguły wygląda to w następujący sposób:

  • >5+ 250g – około 90/100 zł
  • >5+ 500g – około 160/170 zł
  • 10+ 250g – około 170/180zł
  • 10+ 500g – około 250/270 zł
  • 15+ 250g – około 280/300 zł

Jak można zauważyć wiele czynników determinuje wysoką cenę miodu manuka. Wpływają na nią wartości zdrowotne miodu, proces produkcji i pozyskiwania miodu, certyfikacje oraz rzadkie występowanie produktu.

Miód manuka – gdzie kupić?

Kupując miód manuka należy pamiętać, że jest to produkt, który łatwo podrobić. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które sprzedawane są jako miód manuka, a tak naprawdę mają z nim niewiele wspólnego.

Najlepiej, aby miód kupować od sprawdzonych dostawców.

Korzystając z oferty 7 Miodowych Kontynentów masz pewność, że inwestujesz w produkt wysokiej jakości. Nie czekaj, zadbaj o swoje zdrowie, kup miód manuka już dziś!

Wyszukiwarka blogowa

Ostatnie artykuły