Czy miód jest zdrowy?
Czy miód jest zdrowy? – Niesamowite właściwości superfood prosto z ula
Rodzaje i właściwości miodu
Miód – w zależności od rodzaju – posiada szereg właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Zobacz ofertę miodów od 7mk
Miody wykazują działanie antybakteryjne, wzmacniające i przeciwzapalne. Dodatkowo znakomicie wpływają na odporność, układ pokarmowy, świetnie sprawdzają się także jako składowe naturalnych kosmetyków.
Najpopularniejszy i najchętniej używanym miodem jest miód wielokwiatowy. Miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie osobom borykającym się z alergiami i przewlekłymi infekcjami. Miody wielokwiatowe wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwprzeziębieniowe.
Miód lipowy posiada wyjątkowe właściwości napotne i rozgrzewające, dzięki czemu szczególnie polecany jest na przeziębienia i infekcje. Szklanka ciepłej herbaty z dodatkiem miodu lipowego to znakomity sposób na pozbycie się uporczywego bólu gardła i osłabienia.
Miody lipowe uchodzą za jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych polskich miodów.
Miody akacjowe polecane są szczególnie osobom, które borykają się z problemami z układem pokarmowym. Miód akacjowy łagodzi stany zapalne żołądka, wspomaga trawienie i reguluje metabolizm. Jest miodem bardzo łagodnym, więc nie podrażnia i łagodzi stany zapalne.
Miód rzepakowy wspomaga pracę serca i układu krwionośnego. Dodatkowo wykazuje działanie oczyszczające – polecany jest osobom, które borykają się z problemami układu trawiennego oraz z problemami z wątrobą. Miód rzepakowy posiada także działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Z kolei miód gryczany zawiera bardzo duże ilości żelaza, więc będzie szczególnie polecany osobom z niedokrwistością oraz anemią. Miody gryczane z racji na swoje właściwości rekomendowane są także kobietom w ciąży – uzupełniają ich dietę we wszelkie niezbędne witaminy i minerały.
Równie popularne miody spadziowe uchodzą za jedne z najzdrowszych polskich miodów. Znakomicie sprawdzają się przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Niwelują kaszel i problemy związane ze stanami zapalnymi gardła i jamy ustnej. Uzupełniają dietę w witaminy i doskonale uodparniają.
Jak można zauważyć, każdy z wymienionych rodzajów miodu posiada szczególne właściwości prozdrowotne. Warto więc wybrać rodzaj, który będzie nam najbardziej odpowiadał i cieszyć się jego smakiem.
Czy miód jest zdrowy?
Miód to produkt naturalny, który z pewnością posiada całą gamę nieocenionych, prozdrowotnych właściwości. Można więc powiedzieć, że jest produktem, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Naturalny miód pszczeli wykazuje działanie:
- Antybakteryjne,
- Przeciwzapalne,
- Uodparniające,
- Wyciszające,
- Regenerujące,
- Wzmacniające.
Miody naturalne w zależności od rodzaju posiadają różne właściwości. Niektóre z nich jak na przykład najsłodszy miód akacjowy będą wspierać układ trawienny i łagodzić stany zapalne żołądka, a inne jak na przykład bardziej wyraziste miody gryczane znakomicie uzupełnią dietę w witaminy i minerały oraz wyrównają niedobory żelaza.
Miód stanowi także znakomitą alternatywę dla białego cukru. Kawa czy herbata z dodatkiem miodu stanowi nie tylko znakomite połączenie smakowe, ale doskonale wpływa na nasze zdrowie. Rozgrzewa, działa napotnie, niweluje przeziębienie i łagodzi bóle gardła. Warto więc wprowadzić miody do stałej, codziennej diety. Dodawane do ciepłych napojów, lemoniad, deserów czy owsianek nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także korzystnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie.
Można więc stwierdzić, że naturalny miód pszczeli jest produktem bardzo zdrowym i bardzo korzystnie wpływającym na funkcjonowanie organizmu. Wystarczy znaleźć miód, który najbardziej trafi w nasz gust i który dzięki swoim właściwościom pomoże nam w walce z różnymi dolegliwościami.
Jak działa miód na organizm?
Miód to produkt, który wykazuje bardzo korzystne działanie na organizm. Wzmacnia i znakomicie uodparnia. Systematyczne spożywanie naturalnego miodu pszczelego buduje odporność, korzystnie wpływa na samopoczucie, wycisza i ułatwia zasypianie. Warto nadmienić, że miód to produkt, który warto włączyć do codziennej diety dziecięcej. Łagodne miody takie jak miód akacjowy, miód wielokwiatowy czy rzepakowy to nie tylko znakomita przekąska dla dzieci, ale także prawdziwa witaminowa bomba.
Naturalne miody pszczele to znakomita alternatywa dla białego cukru. Miód nie tylko dodaje potrawom niewątpliwych walorów smakowych, ale także znakomicie uodparnia i wzmacnia. Dodatkowo wspomaga koncentrację i ułatwia zasypianie.
Który miód jest najzdrowszy?
Naturalne miody pszczele to prawdziwe superfoods prosto z ula. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który miód jest najzdrowszy. Każdy z miodów posiada unikatowe, charakterystyczne dla danego rodzaju właściwości. Jednak wszystkie miody łączy fakt, iż posiadaj a one znakomite właściwości uodparniające i antybakteryjne. Dodatkowo każdy ze znanych rodzajów miodu posiada indywidualne prozdrowotne właściwości.
Na przykład miód rzepakowy wspomaga pracę serca i układu krwionośnego. Miody akacjowy uznawane są za jedne z najłagodniejszych miodów, więc doskonale sprawdzają się przy problemach trawiennych, łagodzą stany zapalne żołądka i regulują metabolizm.
Miód gryczany zawiera duże ilości żelaza – polecany jest kobietom w ciąży i osobom, które borykają się z problemem niedokrwistości. Polecany jest także w stanach anemicznych, w stanach osłabienia organizmu.
Najpopularniejszy miód wielokwiatowy polecany jest alergikom. Dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne, a więc polecany jest do codziennego, systematycznego stosowanie.
Z kolei miód lipowy posiada wyjątkowe właściwości przeciwprzeziębieniowe, wykazuje działanie napotne i łagodzi bóle gardła. Herbata z miodem lipowym to doskonała opcja kiedy zaczynamy odczuwać pierwsze skutki przeziębienia lub infekcji.
Cenne rady dotyczące miodu
Jak można zauważyć miód wykazuje bardzo silne działanie prozdrowotne i z całą pewnością warto włączyć go do swojej codziennej diety.
Miód spożywany regularnie odżywi i wzmocni organizm, uodporni i zapobiegnie przeziębieniom.
Warto zaznaczyć, że miód jest produktem w pełni naturalnym. Nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków i substancji.
Miód jest produktem, który – aby zachował swoje prozdrowotne właściwości – należy przechowywać w miejscu suchym i zacienionym. Naturalny miód pszczeli nie lubi nadmiernego działania promieni słonecznych oraz wilgoci. Optymalna temperatura do przechowywania miodu to nie więcej niż 20 stopni Celcjusza, a więc około 10-15 stopni Celcjusza.
Warto zaznaczyć, iż miód, który ulega procesowi krystalizacji – w chłodniejszych temperaturach nieco szybciej – nie jest w żadnym wypadku miodem zepsutym czy też nie nadającym się do spożycia. Wręcz przeciwnie! Krystalizacja miodu to pożądany efekt i każdy rodzaj miodu powinien prędzej czy później ulec takiemu procesowi (długość procesu krystalizacji zależna jest od rodzaju miodu, na przykład miód rzepakowy krystalizuje najszybciej, około 1-3 tygodni, natomiast miód akacjowy krystalizuje najwolniej – nawet do 10 miesięcy).
Warto więc znaleźć swój ulubiony rodzaj miodu i biorąc także pod uwagę jego unikatowe właściwości, spożywać go regularnie. Można stwierdzić z całą pewnością, iż miody wykazują silne działanie prozdrowotne i korzystnie wpływają na organizm.
W naszym sklepie internetowym 7 Miodowych Kontynentów znaleźć można wiele rodzajów miodu, które to w zależności od rodzaju mogą wspierać organizm w walce z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi.