Miód Manuka

MIÓD MANUKA - PŁYNNE ZŁOTO

MIÓD MANUKA nie bez przyczyny nazywany jest płynnym złotem i uważany jest za najzdrowszy i najlepszy miód na świecie. Miód manuka zbierany jest na terenie Australii i Nowej Zelandii, jego smak przypomina nieco smak miodu wrzosowego. Prawdziwy miód manuka powinien posiadać gładką, jedwabistą konsystencję, a jego kolor jest ciemny, ziemisty. Unikalny krzew herbaciany, z którego pozyskiwany jest miód manuka kwitnie tylko cztery tygodnie w roku i rośnie na dziewiczych wyspiarskich terenach, dzięki czemu pozyskiwany z niego miód charakteryzuje się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem.

Miód manuka uważany jest za jeden z najzdrowszych i najlepszych miodów świata. Jego unikatowe właściwości powodują, że zyskuje on coraz większą popularność i uznanie. 

MIÓD MANUKA - WŁAŚCIWOŚCI

Miód manuka dzięki swoim niezwykłym właściwościom zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Miód manuka charakteryzuje się zawartością methylglyoxalu - aktywnego składnika odpowiedzialnego za antybakteryjne i prozdrowotne działanie miodu. Miód manuka w zależności od zawartości antybakteryjnej substancji czynnej można podzielić na cztery kategorie: 5+, 10+, 15+, 20+ przy czym im wyższa wartość, tym miód zawiera w sobie więcej methylglyoxalu, a więc jest skuteczniejszy i silniejszy.

Jest to unikatowa standaryzacja, która pozwoli skutecznie dopasować odpowiedni miód do naszych potrzeb. Miód manuka to jedyny miód na świecie, który może posiada własną unikatową skalę. 

MIÓD MANUKA - CHARAKTERYSTYKA

Miód manuka jako jedyny miód na świecie posiada własną skalę, na podstawie której możemy określić moc jego działania. Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje miodu manuka. W zależności od wartości miód manuka polecany jest do konkretnych problemów zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy klasyfikację miodu manuka.

Miód manuka 5+ (83 MGO)

Miód manuka o najniższej wartości 5+ polecany jest szczególnie dzieciom. Znakomicie wpływa na ich odporność i zapobiega przeziębieniom. Miód manuka o najniższym faktorze warto spożywać profilaktycznie - przyjmowany regularnie poprawi nasze samopoczucie i znakomicie wpływanie na odporność.

Najważniejsze właściwości miodu manuka 5+ to:

  • utrzymywanie dobrej odporności organizmu,
  • wspomaganie rozwoju dzieci,
  • pozytywny wpływ na nastrój i samopoczucie,
  • łagodzenie lekkich problemów żołądkowych.

Miód manuka 10+ (263 MGO)

Miód manuka 10+ posiada nieco silniejsze właściwości prozdrowotne niż poprzedni miód manuka 5+. Polecany jest szczególnie przy infekcjach i przeziębieniach. Stosowany regularnie znacznie podnosi odporność organizmu. Dodatkowo jest bardzo pomocny przy problemach z układem pokarmowym. Miód manuka 10+ polecany jest do:

  • utrzymywanie dobrej odporności organizmu,
  • walki z przeziębieniami,
  • walki z problemami żołądkowymi (zgaga, refluks).

Miód manuka 15+ (514 MGO)

Miód manuka 15+ to jeden z najsilniejszych rodzajów miodu manuka. Polecany jest szczególnie dla osób, które zmagają się z silnymi infekcjami i grypą. Dodatkowo wspomaga leczenie chorób takich jak wrzosy, nieżyty żołądka czy problemy jelitowe. Miód manuka 15+ to miód o silnym działaniu antybakteryjnym. Spożywany regularnie pozytywnie wpływa na cały organizm i pomaga w walce z różnymi schorzeniami. Miód manuka 15+ szczególnie polecany jest do:

  • utrzymywania dobrej odporności organizmu,
  • leczenia przeziębień, infekcji i grypy,
  • leczenia poważniejszych problemów układu pokarmowego (np. wrzodów żołądka, zespołu jelita drażliwego).

Miód manuka 20+ (800 MGO)

Miód manuka 20+ to najsilniejszy wariant miodu manuka. Uznawany jest za najlepszy i najzdrowszy miód na świecie. Miód manuka 20+ polecany jest zwłaszcza przy ciężkich i przewlekłych stanach chorobowych. Zalecany jest zwłaszcza podczas rekonwalescencji po przebytych chorobach, doskonale wspomaga walkę z wszelkimi problemami skórnymi takimi jak np. egzemy. Miód manuka 20+ jest szczególnie polecany przy cięższych schorzeniach układu pokarmowego takich jak wrzody, zapalenia jelit. Dodatkowo miód manuka 20+ jest idealny przy:

  • leczeniu trudnych, uciążliwych i przewlekłych infekcji,
  • leczeniu problemów skórnych, takich jak łuszczyca, egzema czy półpasiec,
  • leczeniu zmian miażdżycowych i odleżyn.

Miód manuka posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki opisanej klasyfikacji łatwo dobrać miód odpowiedni do swoich potrzeb. Warto wprowadzić miód manuka do codziennej, zbilansowanej diety, aby cieszyć się zdrowiem i dobrą odpornością. 

Miód manuka, dzięki swoim niezwykłym właściwościom zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. 

MIÓD MANUKA - NA CO?

Miody manuka to najzdrowsze i najlepsze miody świata. Ze względu na swoje nieocenione właściwości prozdrowotne nazywane są płynnym złotem. Miody manuka z całą pewnością pomogą zadbać o odporność, są niezwykle skuteczne w walce z problemami układu pokarmowego. Przyniosą ulgę przy nieżytach żołądka czy problemach z jelitami. Miód manuka jest miodem bardzo łagodnym, dzięki temu nie podrażnia i łagodzi wszelkie stany zapalne. 

Miód manuka świetnie sprawdza się także jako maść do użytku zewnętrznego. Miód manuka pomaga w walce z problemami skórnymi takimi jak egzema czy łuszczyca. Miód manuka o silniejszym faktorze polecany jest także w leczeniu zmian miażdżycowych lub odleżyn. Dodatkowo miód manuka ze względu na silne działanie antybakteryjne polecany jest do cery trądzikowej. Można stosować go bezpośrednio na skórę w formie kremu. Miód manuka świetnie nawilża i wygładza nie podrażniając przy tym skóry. Miód manuka wykazuje działanie regeneracyjne i przeciwzmarszczkowe – na jego bazie powstaje szereg kosmetyków do twarzy i ciała.

MIÓD MANUKA - GDZIE KUPIĆ?

Miód manuka to miód szczególnie drogocenny i wartościowy. Warto więc dobrze zastanowić się nad źródłem jego zakupu. Często zdarza się, iż miód manuka jest podrabiany i fałszowany. Kupując miód ze sklepu 7 Miodowych Kontynentów macie pewność, że miód pochodzi ze sprawdzonego źródła i posiada wszystkie prozdrowotne właściwości. Miód manuka ze sklepu 7 Miodowych Kontynentów to gwarancja stuprocentowej jakości.