MIÓD MANUKA nie bez przyczyny nazywany jest płynnym złotem i uważany jest za najzdrowszy i najlepszy miód na świecie. Miód manuka zbierany jest na terenie Australii i Nowej Zelandii, jego smak przypomina nieco smak miodu wrzosowego. Prawdziwy miód manuka powinien posiadać gładką, jedwabistą konsystencję, a jego kolor jest ciemny, ziemisty. Unikalny krzew herbaciany, z którego pozyskiwany jest miód manuka kwitnie tylko cztery tygodnie w roku i rośnie na dziewiczych wyspiarskich terenach, dzięki czemu pozyskiwany z niego miód charakteryzuje się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem.
MIÓD MANUKA, dzięki swoim niezwykłym właściwościom zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Miód manuka charakteryzuje się zawartością methylglyoxalu - aktywnego składnika odpowiedzialnego za antybakteryjne i prozdrowotne działanie miodu. Miód manuka w zależności od zawartości antybakteryjnej substancji czynnej można podzielić na cztery kategorie: 5+,10+,15+,20+ przy czym im wyższa wartość, tym miód zawiera w sobie więcej methylglyoxalu, a więc jest skuteczniejszy i silniejszy.
Miód manuka 5+ (83 MGO)
- utrzymywanie dobrej odporności organizmu
- idealny dla dzieci
- pozytywnie wpływa na nastrój
Miód manuka 10+ ( 263 MGO)
- utrzymywanie dobrej odporności organizmu
- pomocny przy przeziębieniach
- skuteczny przy problemach żołądkowych (zgaga, refluks)
Miód manuka 15+ (514 MGO)
- utrzymywanie dobrej odporności organizmu
- leczenie przeziębień, infekcji i grypy
- skuteczny przy poważniejszych problemach z układem pokarmowym ( np. wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego)
Miód manuka 20+ (800 MGO)
- leczenie trudnych, uciążliwych i przewlekłych infekcji
- leczenie problemów skórnych, takich jak łuszczyca, egzema czy półpasiec
- skuteczny przy leczeniu zmian miażdżycowych i odleżyn