Wersje językowe
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kategorie blog

Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom poszerzamy nasza ofertę o MIODY PITNE!

 

Miody pitne to trunki mogące poszczycić się długą tradycją sięgającą nawet średniowiecza. Miód pitny był często i chętnie spożywanym trunkiem, ponieważ bardzo długo zachowywał swoje właściwości i był łatwy w przechowywaniu.

Alkohole te powstają poprzez fermentację miodu pszczelego i wody (brzeczka miodowa). 

Miody pitne - w zależności od dodanych ziół, przypraw, soków i aromatów - mogą mieć zupełnie różny smak i charakter. 

Miód pitny sam w sobie jest doskonałym trunkiem, który można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do orzeźwiających drinków.

Ze względu na intensywność, stopień rozcieńczenia, proporcje wody i miody oraz zawartość alkoholu, miody pitne możemy podzielić na półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki.

Najmocniejszym, najsłodszym i najgęstszym miodem jest półtorak.

Miód pitny półtorak wytwarzany jest w proporcji 1litr miodu na 0,5 litra wody. Zawartość alkoholu w tym rodzaju miodu waha się od 14 do 16%. Półtoraki - ze względu na duże stężenie cukru i alkoholu - dojrzewają najdłużej (około 8-10 lat), są najtrudniejsze do pozyskania i uważane są za najlepsze i najszlachetniejsze spośród wszystkich rodzajów miodów pitnych. Miód pitny półtorak idealnie nadaje się dla osób, które cenią głęboki, charakterny i słodki smak oraz aromat. 

 

Kolejny, choć nieco mniej słodki niż półtorak, rodzaj miodu który warto poznać to dwójniak. 

Pomimo, że zawiera miód i wodę w takich samych proporcjach jak półtorak jest mniej słodki. A to dlatego, że dojrzewa krócej od półtoraka - około 5 lat. Zawartość alkoholu waha się tak jak w przypadku półtoraka od 14 do 16%. Dwójniak jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które cenią umiarkowaną słodycz.

 

Trójniaki nie są tak słodkie jak dwójniaki czy półtoraki. Przygotowane są w proporcji, gdzie na jedną objętość miodu pszczelego przypadają dwie objętości wody. Zawartość alkoholu w trójniakach waha się od 12 do 15%. Trójniaki dojrzewają zdecydowanie krócej niż dwa poprzednio wymienione rodzaje miodów - wystarczy im około dwóch lat. Trójniaki uznawane są za jedne z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych miodów pitnych. Wynika to z faktu, że są umiarkowanie słodkie i zarówno osoba lubiąca słodkie trunki, ale także taka szukająca czegoś bardziej wytrawnego znajdzie w nich coś dla siebie. Trójniaki doskonale sprawdzają się jako dodatek do orzeźwiających drinków. 

 

Ostatnie w kolejce miodów pitnych są czwórniaki, które uznawane są za półwytrawne napitki. Produkowane są w proporcji, gdzie na jedną objętość miodu przypadają aż trzy objętości wody. Zawartość alkoholu w czwórniakach waha się od 9 do 12%. Leżakuje najkrócej spośród wszystkich rodzajów miodów pitnych - wystarczy mu około roku. Czwórniaki szczególnym powodzeniem cieszą się wśród osób, które najbardziej cenią sobie wytrawny lub półwytrawny smak podszyty delikatną słodyczą. 

 

MIÓD PITNY - WŁAŚCIWOŚCI

Pomimo, że miód pitny jest alkoholem, posiada sporo właściwości zdrowotnych. Pitny na ciepło ma działanie uodparniające i zwalczające przeziębienie. Miód pitny doskonale działa na nasz układ nerwowy, ułatwia zasypianie i łagodzi stres. 

Ponadto miody pitne dobrze wpływają na układ trawienny.

 

PODAWANIE MIODU PITNEGO

Miód pitny jest bardzo uniwersalnym trunkiem. Świetnie smakuje w temperaturze pokojowej, ale można go także podawać po uprzednim podgrzaniu z dodatkiem goździków i cynamonu lub z kostkami lodu - otrzymamy wtedy doskonałego, orzeźwiającego drinka. 

Miody pitne można podawać w ceramicznych czarkach, ale także w kieliszkach z grubego szkła. 

 

 

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl