Wersje językowe
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kategorie blog
Pierzga pszczela - czy warto ja stosować? Poznaj właściwości i zastosowanie pierzgi pszczelej

Czy wiesz, że pierzga to produkt pszczeli, który warto włączyć do codziennej diety? Jej bogaty skład sprawia, że pierzga pszczela jest często stosowana wspomagająco podczas różnych problemów ze zdrowiem. Dowiedz się, czym jest pierzga, jakie posiada właściwości i dlaczego warto ją stosować!

Czym jest pierzga?

pierzga_pszczela_1

Co to jest pierzga? Pierzga pszczela to produkt wytwarzany przez pszczoły - jest połączeniem pyłku kwiatowego i miodu. Stanowi główne źródło substancji odżywczych dla pszczół.

Jak powstaje? Pszczoły zbieraczki zbierają pyłek kwiatowy i przenoszą go w postaci obnóży (czyli tzw. koszyczków) do ula. Następnie złożony do plastrów ula pyłek jest ubijany w komórce i pod wpływem wydzieliny z gruczołów ślinowych pszczół, znajdujących się w ulu, ulega procesom chemicznym, w wyniku których zachodzi fermentacja mlekowa pyłku.

 

Skład pierzgi

Pierzga pszczela posiada bogaty skład, wśród którego wyróżnia się m.in. elementy takie jak:

  • białka,
  • węglowodany,
  • tłuszcze,
  • polifenole,
  • witaminy,
  • makroelementy,
  • mikroelementy,
  • związki triterpenowe.

Zawarte w pierzdze mikro- i makroelementy, a także witaminy sprawiają, że ten produkt pszczeli może być stosowany jako suplement diety, a także element wspierający terapię farmakologiczną podczas różnego rodzaju chorób. Uważa się, że pierzga wykazuje działanie:

  • antybakteryjne,
  • wzmacniające,
  • stymulujące,
  • regenerująco-odżywcze.

Zastosowanie pierzgi

Pierzga posiada substancje odżywcze, które są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, a to sprawia, że ten produkt pszczeli może być stosowany wspierająco w przypadku farmakologicznego leczenia zaburzeń takich jak:

  • choroby układu pokarmowego
  • choroby metaboliczne
  • choroby układu moczowo-płciowego
  • choroby skóry
  • choroby układu nerwowego
  • choroby immunologiczne
  • schorzenia tkanek
  • nowotwory
  • choroby układu krążenia

i inne.

Jak stosować pierzgę?

Jak spożywać pierzgę? Najczęściej pierzgę pszczelą spożywa się w postaci roztworu - wystarczy zalać granulki letnią, przegotowaną wodą i odstawić na noc. Rano należy wymieszać roztwór - napój jest gotowy. Pierzgę można dodawać też do herbaty czy soków.

Granulki pierzgi pszczelej mają lekko kwaśny smak, aby napój był słodszy można dodać do niego miód, albo zamiast czystej pierzgi wybrać gotowy miód z pierzgą, który ma takie same właściwości.

Gdzie kupić pierzgę?

Zastanawiasz się, gdzie kupić pierzgę pszczelą albo miód z pierzgą? To żywność, której nie znajdziesz na półce w hipermarkecie. Aby mieć pewność, że pierzga pszczela jest wysokiej jakości naturalnym produktem, zamów ją z zaufanego źródła - takiego jak nasz sklep internetowy z miodem. Oferowane przez 7 Miodowych Kontynentów produkty, jak pierzga pszczela czy miód z pierzgą, pochodzą od sprawdzonych dostawców. Sprawdź nasze propozycje i zamów produkty pszczele w atrakcyjnych cenach!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl