Wersje językowe
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Czy można jeść miód w ciąży?

Pewnie wiele spośród smakoszy miodu zadaje sobie pytanie – czy jedzenie miodu w ciąży jest bezpieczne? Na wstępie pragniemy uspokoić – specjaliści uznają, że jedzenie miodu w ciąży jest bezpieczne i w żaden sposób nie zagraża bezpieczeństwu dziecka. Prawda natomiast jest, że miód nie powinien być podawany niemowlakom i dzieciom poniżej 1. Roku życia ze względu na nie do końca dojrzały jeszcze układ pokarmowy niemowlaków. Co więcej – naturalny miód pszczeli może być pomocny w różnych ciążowych dolegliwościach.

Jakie miody najlepiej spożywać w ciąży?

Naturalny miód pszczeli dostarcza wielu cennych pierwiastków i witamin, znakomicie także wpływa na naszą odporność. Pamiętajmy, że miód przede wszystkim:

  • działa przeciwgorączkowo,
  • ma działanie antybakteryjne,
  • wzmacnia organizm i dodaje energii,
  • łagodzi bóle gardła, kaszel oraz objawy przeziębienia.

Kobiety w ciąży szczególnie dbają o zdrowie swoje i swojego dziecka, a więc miód może być częścią, a nawet powinien wchodzić w skład ich ciążowej diety.

Szczególnie polecany jest miód gryczany. Przede wszystkim dlatego, że zawiera on najwięcej żelaza spośród wszystkich rodzajów miodu. Dodatkowo miód gryczany zwalcza niedokrwistość i zapobiega anemii. Miód gryczany jest produktem bogatym w witaminę C, świetnie więc wpływa na odporność i samopoczucie.

Dobrym pomysłem jest także stosowanie miodu akacjowego w czasie ciąży. Miód akacjowy jest jednym z najsłodszych miodów, a więc z pewnością zaspokoi ciążowe zachcianki na słodkie produkty. Miód akacjowy poprawia trawienie i reguluje metabolizm. Ułatwia także zasypianie i redukuje stres, wycisza oraz koi.

Kobietom w ciąży polecany jest także miód lipowy. Przede wszystkim dlatego, że ma on doskonałe działanie uodparniające i antybakteryjne. Jest nazywany naturalnym antybiotykiem – działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie.

Jednym z najzdrowszych miodów jest miód spadziowy, który jest szczególnie polecany kobietom w czasie ciąży. Miody spadziowe posiadają wysoki wskaźnik bakteriobójczy, działają jak naturalny antybiotyk. Polecane są zwłaszcza w stanach przemęczenia i osłabienia organizmy. Zawierają w sobie mnóstwo witamin oraz mikro- i makroelementów takich jak potas, magnez, sód czy wapń.

Na co pomaga miód kobietom w ciąży?

Miód jest produktem, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Pomaga na wiele schorzeń i łagodzi wiele dolegliwości.
Również kobiety w ciąży mogą, a nawet powinny korzystać z jego dobrodziejstw. Na co konkretnie miód pomaga kobietom w ciąży?

  1. Przeziębienie w trakcie ciąży
    W czasie ciąży organizm kobiety jest szczególnie narażony na wszelkie przeziębienia i infekcje. Aby im zapobiec należy spożywać napoje i produkty na bazie lub z dodatkiem miodu. Doskonałym rozwiązaniem jest picie dwa razy dziennie ciepłej wody z dodatkiem miodu, cytryny i imbiru.
  2. Mdłości
    Pojawiają się szybko i mogą być bardzo uciążliwe odbierając radość z ciąży. Kobietom będącym w ciąży i uskarżającym się na mdłości poleca się picie ciepłej herbaty z dodatkiem miodu i imbiru. Miód doskonale wspomaga pracę układu trawiennego i korzystnie wpływa na metabolizm.
  3. Zgaga
    Zgaga w ciąży jest bardzo uciążliwym problemy, który niejednokrotnie trudno zwalczyć. Zwłaszcza, kiedy ze względu na stan kobiety nie może ona zażywać farmaceutyków. Już przy pierwszych objawach zgagi zaleca się picie ciepłej wody z dodatkiem octu jabłkowego i miodu. Taka mieszanka powinna skutecznie pomóc nam uporać się z uciążliwym problemem.

Dodatkowo naturalny miód pszczeli jest znakomitą alternatywą dla farmaceutyków i pozwala w naturalny i nie inwazyjny sposób zadbać o zdrowie kobiet w ciąży.

Naturalne i najbardziej skuteczne wykorzystanie miodu podczas ciąży to np. uodparniająca mikstura z miodem, masłem i mlekiem. Wszystkie składniki należy połączyć i podgrzewać do temperatury max 40C, ponieważ w wyższych temperaturach miód traci swoje właściwości zdrowotne. Bardzo zdrowa jest także klasyczna herbata z miodem i odrobiną cytryny – rozgrzewa, wycisza, redukuje napięcie i ułatwia zasypianie.

Miód manuka w ciąży

Miód manuka uznawany jest powszechnie za jeden z najzdrowszych miodów świata. Nowozelandzki miód manuka przede wszystkim doskonale wpływa na odporność. Łagodzi kaszel, zmęczenie, pomaga także w walce z przeziębieniem. Miód manuka posiada aktywność nieutleniającą, która powoduje, że miód manuka posiada bardzo silne działanie bakteriobójcze. Miód manuka korzystnie wpływa także na układ trawienny oraz górne drogi oddechowe. Regularne spożywanie miodu manuka przez kobiety w ciąży zdecydowanie poprawia ich odporność i pomaga w walce z wszelkimi infekcjami. Miód manuka najlepiej stosować dwa razy dziennie rozpuszczając łyżeczkę miodu w ciepłej wodzie – do 40C.

 

Jak można zauważyć, nie ma przeciwskazań, aby kobiety w ciąży stosowały miód lub produkty na bazie naturalnego miodu pszczelego. Co więcej – w wielu przypadkach jest on wręcz wskazany w codziennej diecie ciężarnych kobiet. Np. miód gryczany pomoże uzupełnić niedobory żelaza w organizmie, a miód akacjowy będzie skuteczną bronią w walce z ciążowymi mdłościami. Z kolei ciepła herbata z dodatkiem miodu, imbiru i cytryny pomoże się zrelaksować, wyciszyć i ułatwia zasypianie.

Wszystkie naturalne miody pszczele, które korzystnie wpływają na stan zdrowia ciężarnych kobiet można znaleźć w naszym sklepie internetowym 7 Miodowych Kontynentów. Jeśli mają Państwo jakieś pytania – zachęcamy do kontaktu!

 

 

 

 

 

 

 

 

Katalog

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl