Producenci
Noworocznie w starym roku

Co warto zrobić jeszcze w starym roku? Jakie noworoczne postanowienia wybrać, by po upływie trzech tygodni stycznia nie odczuwać żalu, że znów się nie udało ich utrzymać? Jak sprawić, by 2016 był godny zapamiętania? 

czytaj całość »
Konkurs dla dzieci

Z radością przedstawiamy prace laureatów I edycji  konkursu  plastycznego "Złota Pszczoła"

czytaj całość »
Najlepszy prezent

Wybór odpowiedniego prezentu świątecznego dla najbliższych to zawsze pewien problem. Jeżeli nie jesteśmy pewni, co sprawi obdarowanemu prawdziwą radość, najlepiej postawić na coś neutralnego, z czego sami ucieszylibyśmy się pod choinką. 

czytaj całość »
Pora na pierniki!

Nadszedł grudzień i zaczynamy myśleć o świątecznych wypiekach. Najprzyjemniejsze są oczywiście te słodkie, a wśród nich tradycyjnie prym wiodą aromatyczne, smakowite pierniki. Warto zrobić je nieco wcześniej, by do Świąt nieco zmiękły i nabrały charakteru. 

czytaj całość »
"Oko w oko" - relacja z pordóży

Dwa miesiące podróży za mną. Minęły praktycznie jak dwa tygodnie, czyli wszystko w normie. Bo ponoć gdy lata lecą wolno a dni szybko to człowiek jest szczęśliwy. Osiem tysięcy kilometrów pokonane a ja wciąż jestem w Turcji, ba dopiero w jej połowie. Od początku przyjąłem zasadę nie posługiwania się czasem i wychodzi mi to całkiem dobrze. Po przekroczeniu granicy tureckiej życie nabrało smaku, w dosłownym tego słowa znaczeniu. O co chodzi? Mianowicie chodzi o jedzenie.

 

czytaj całość »
Słów kilka o pyłkach

Podczas aktywnych dni pszczoły zbierają nie tylko nektar na miód, ale także kwiatowy pyłek. Po zgromadzeniu niewielkiej ilości sklejają go w kulkę odrobiną nektaru lub miodu i przyklejają do odnóży, celem wygodnego transportu do ula. Tak powstaje pyłek pszczeli, który jest bardzo wszechstronnym suplementem diety. 

czytaj całość »
Dobre, bo polskie! (cd)

Zgodnie z zapowiedzią kontynuujemy rozpoczęty w przeddzień obchodów Święta Niepodległości przegląd najcenniejszych gatunków miodów, występujących w Polsce. Pora na te, które należą do mniej popularnych, co jednak w niczym nie zmniejsza ich niezwykłych wartości.

czytaj całość »
Dobre, bo polskie!

Święto Niepodległości tuż tuż, więc pora na pierwszą część przeglądu rodzimych miodów. Bo jak mówią – cudze chwalicie, swego nie znacie... My znamy i jesteśmy bardzo dumni z polskich pszczół oraz pasiek! 

czytaj całość »
Wyjątkowy miód z Tasmanii

Ten wspaniały gatunek miodu zdecydowanie zasługuje na odrębny wpis. To przysmak pochodzący z odległej, australijskiej wyspy, gdzie znajdziemy jedne z najczystszych na świecie wód  i nietkniętych ludzką stopą, dziewiczych lasów. To właśnie tam rosną drzewa skórzane (Leatherwood Eucryphia Lucida), nazwane tak od niezwykłej w dotyku powierzchni swych liści. 

czytaj całość »
Moc herbaty z miodem

Co stosować w okresie wzmożonych zachorowań i szalejącej epidemii grypy? Jak  wspomóc proces powrotu do zdrowia w przypadku złapania nieprzyjemnej infekcji? Obok leków poleca się w takich sytuacjach także tak zwane naturalne specyfiki. Najczęściej wymienianym pośród nich jest herbata z miodem i cytryną. Czy słusznie? 

czytaj całość »
Dlaczego miód jest słodki?

To pytanie tylko z pozoru jest oczywiste. Chemiczny skład miodu jest bowiem bardzo skomplikowany, a o jego ostatecznym smaku, aromacie i decydują różne substancje, występujące nieraz w śladowych ilościach. Przyjrzyjmy się im bliżej...

czytaj całość »
Słodka sztuka

Miodowe Kontynenty dosłownie żyją miodem. Miód nas otacza – jest w naszych magazynach, na półkach, w myślach i codziennych konwersacjach. Równie chętnie się nim raczymy, spożywając zdecydowanie więcej, niż przypada na przeciętnego Polaka. A mimo tego miodu nigdy nam dosyć i wciąż nie możemy się nadziwić, jak bardzo potrafi on inspirować innych!

czytaj całość »
Moda na miód

Powszechnie wiadomo, że najintensywniejszym okresem produkcji miodu jest wiosna i lato. Ale prawdziwa moda na miód przychodzi jesienią, wraz z silnie wiejącym wiatrem, zacinającym deszczem i innymi czynnikami, powodującymi mniej lub bardziej poważne zachorowania. 

czytaj całość »
Skarb Prowansji

Prowansja wszystkim kojarzy się z ciepłem, wspaniałym światłem, rozsiewanym przez wszechobecne słońce oraz rozległymi polami, pełnymi aromatycznych ziół. Wśród tych ostatnich przoduje oczywiście lawenda, będąca jednym z symboli regionu. Podobno kto choć raz odwiedził lawendowe pola Prowansji, ten na zawsze pozostaje pod ich wrażeniem. Jak zachować wspaniały aromat na dłużej i podzielić się nim z innymi?

czytaj całość »
Zdrowy poranek

O tym, że jakość poranka przekłada się na nasze samopoczucie w ciągu dnia wiedzą wszyscy. Gdy ktoś jest niezadowolony i daje to odczuć otoczeniu mówimy przecież często, że „wstał lewą nogą”. Bo nawet pozornie drobne czynności, wykonywane o poranku są ważne. Obarczanie lewej nogi przyczyną wszelkich niepowodzeń to raczej mit, ale już to, czy wstajemy wyspani, czy też zmęczeni po zbyt krótkim lub niewygodnym wypoczynku może mieć realne, duże znaczenie dla naszej wydajności. 

czytaj całość »
Miód i orzeźwienie

Fala upałów trwa i wiele osób myśli tylko o tym, jak znaleźć ochłodę i dać odpocząć organizmowi od wysokich temperatur. 

czytaj całość »
Miód w walce ze stresem

Jedną z cenionych właściwości miodu jest jego działanie uspokajające. Regularne spożywanie miodu pozwala nie tylko zredukować poziom stresu, ale także załagodzić stany niepokoju i ułatwić zasypianie. 

czytaj całość »
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl