Producenci
Jak kupować

Witamy w naszym sklepie i mamy nadzieje że w 100% spełnimy Państwa oczekiwania.
Postaramy się aby Państwa zakupy przebiegły jak najsprawniej i bez jakichkolwiek zakłóceń.

Aby dokonać zakupu:


1. Należy wybrać kategorie produktu z menu znajdującego się w górnym pasku menu.

2. Gdy znajdą Państwo interesujący produkt, należy kliknąć w jego nazwę, aby przejść do szczegółów produktu.

3. Na stronie ze szczegółami produktu można zapoznać się ze specyfikacją produktu (m.in. opis, cena, kraj, dostawca).

4. Jeśli chcą Państwo zakupić wybrany produkt należy wpisać w pole Ilość zamawianą ilość produktu, a następnie kliknąć ikonę Dodaj do koszyka.

5. Po umieszczeniu produktu w koszyku można kontynuować zakupy.

6. W każdym momencie mogą Państwo zobaczyć zawartość swojego koszyka, klikając link Przejdź do koszyka. Po zapoznaniu się z jego zawartością, można kontynuować zakupy klikając link Kontynuuj zakupy lub przejść do następnego etapu składania zamówienia klikając przycisk Zamawiam.

7. Następnie należy wybrać odpowiednią formę przesyłki, oraz rodzaj płatności.

8. W przypadku złożenia zamówienia z formą płatności elektroniczne (Dotpay) po złożeniu zamówienia należy kliknąć przycisk "opłać zamówienie"

9. Prosimy dokładnie wypełnić dane osobowe: imię nazwisko, e-mail, telefon, dokładny adres.

Termin realizacji zamówienia: 5 dni.

 


Jaki miód?

Miód, wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi i magazynowany przez nie w plastrach jako pokarm, jest synonimem produktu zdrowego, bogatego w substancje odżywcze i mającego dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Polecany jest jako dużo zdrowszy zamiennik cukru. Amatorzy miodu często zastanawiają się, który miód jest lepszy i bardziej wartościowy. Nierzadko zdarza się iż konsument zakłada iż dobry miód to miód płynny natomiast skrystalizowany jest gorszej jakości. Krystalizacja to naturalny proces, który zachodzi w każdym naturalnym miodzie. To, czy miód krystalizuje szybciej czy wolniej od momentu wyprodukowania go, zależy od stosunku zawartych w nim cukrów prostych, glukozy i fruktozy. Im więcej miód zawiera glukozy, a mniej fruktozy, tym szybciej będzie krystalizował. Jeśli zaś glukozy jest mniej, a w miodzie dominuje drugi cukier – fruktoza, wówczas dłużej pozostaje on płynny, jak np. miód akacjowy.

 

Rodzaje


Podstawowy podział miodów to podział na te, które powstały z nektarów kwiatowych – miody nektarowe – oraz te wyprodukowane przez pszczoły ze spadzi – miody spadziowe. Mieszanki obu typów miodu to miody nektarowo-spadziowe.

Miody nektarowe

Nektar kwiatowy to składająca się cukrów prostych substancja wytwarzana przez specjalne gruczoły kwiatów, zwane miodnikami. Ma on za zadanie wabić owady zapylające, dla których słodki nektar to po prostu pokarm. Zbierając go, przy okazji zapylają kwiaty. Pszczoły zbierają nektar, a następnie przetwarzają go, wykorzystując enzymy i kwas mrówkowy zawarte w ślinie. W ten sposób powstaje miód.
W ramach miodów nektarowych wyróżnia się miody odmianowe i miód wielokwiatowy. Te pierwsze powstają z nektaru zebranego przez pszczoły z jednej rośliny miododajnej, podczas gdy wielokwiatowy, jak można się domyślić, to miód wytworzony z nektaru różnych roślin dostępnych wokół pasieki. W zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów powstał dany miód, taką nazwę otrzymuje.
Miody otrzymane z różnych pożytków mają odmienne cechy, takie jak kolor, smak, aromat i szybkość krystalizacji. W poniższej tabeli zebraliśmy najpopularniejsze miody nektarowe wraz z charakterystycznymi dla każdego z nich cechami.

Mniej popularne miody:

  • bławatkowy
  • faceliowy
  • koniczynowy
  • malinowy
  • mniszkowy
  • nawłociowy
  • ogórecznikowy

 

Miody spadziowe


Spadź to soki roślin iglastych i liściastych, przetworzone przez żywiące się sokami roślinnymi owady. Owady te pobierają soki z komórek roślin, a ponieważ są one bardzo słodkie, owady nie są w stanie przyswoić wszystkich cukrów w nich zawartych. Nadmiar więc po prostu wydalają w postaci mniejszych i większych kropel osadzających się na igłach i liściach drzew. To właśnie spadź. Pszczoły, dla których spadź jest, podobnie jak nektar, pokarmem, zbierają ją i przekształcają w miód. Miód ze spadzi iglastej pozyskiwany jest z jodły, sosny i świerku. Jest zazwyczaj ciemnobrązowy, może mieć zabarwienie brązowo-zielonkawe. Charakteryzuje się żywicznym lub korzennym aromatem i nie jest zbyt słodki. Krystalizuje w ciągu kilku tygodniu od zebrania. Miód ze spadzi liściastej produkowany jest przez pszczoły ze spadzi m.in. dębu, topoli, lipy i klonu. Jest jaśniejszy od iglastego, ma zabarwienie jasno-brązowe i ciemnożółte i często określany jest przez konsumentów jako mniej atrakcyjny w smaku od tego ze spadzi iglastej.

 

Miody z produktami pszczelimi


Miody te zawierają naturalne produkty pszczele, takie jak propolis (kit pszczeli) i pierzga, a także pyłek kwiatowy. Dzięki zawartości witamin i mikroelementów wzbogacają one miód o dodatkowe wartości odżywcze.
Pyłek kwiatowy, którym żywią się pszczoły, jest niezwykle bogaty w witaminy z grupy B, w białko, ma w swym składzie też kwas pantotenowy i foliowy. Działa antybakteryjnie i regenerująco i wpływa korzystnie na odporność organizmu.
Propolis, czyli substancja służąca pszczołom do uszczelniania i dezynfekcji, powstaje z żywic roślinnych zbieranych przez te owady. Zawiera witaminy i olejki eteryczne i ma silne działanie bakteriobójcze.
Pierzga, czyli przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, wzbogacony pszczelimi enzymami służy tym owadom za pokarm. Pierzga jest witaminową bombą, w jej skład wchodzą też liczne pierwiastki, m.in. fosfor, potas, magnez, sód, żelazo, miedź, cynk, a także enzymy, białka, cukry i kwas mlekowy. Ma działanie antybakteryjne, odtruwające i odżywcze.

 

Miody z ziołami i owocami

Miody te zawierają wyciągi z ziół, dodatek konfitur i soków owocowych oraz wyciągów roślinnych. Producenci wskazują na dobroczynne, prozdrowotne działanie tych bogatych w witaminy mieszanek oraz na wyjątkowe walory smakowe, które warto wykorzystać w przepisach kulinarnych.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl